"Itt csak egy primadonnának van helye, és az én vagyok”

"Itt csak egy primadonnának van helye, és az én vagyok”

Az alábbi mondat Pauline Trigeriné, amerikai divattervezőnőtől származik, akiről meglehetősen keveset tudunk, pedig a 40-es években Amerika Coco Chanel-jeként emlegették.
Trigeré 1908-ban született orosz-zsidó szülők gyermekeként Párizsban. Szülei ruhakészítéssel foglalkoztak, Franciaországba emigrált orosz arisztokratáknak készítettek ruhákat. Pauline is már nagony korán, alig hatévesen megtanult varrni, bár őt elsősorban az orovosi pálya vonzotta. Sebész szeretett volna lenni, ám apja ezt megtiltotta neki.

A híres Chandernagor ruha (forrás: Deutsche Kinemathek)

A Victor Hugo Egyetem elvégzése után Párizsban, egy Haute Couture szalonban helyezkedett el, ahol rengeteg tapasztalatot és ismeretett gyűjtött.
A második világháborúhoz és a náci hatalomátvételhez közeledve, a család elhagyja Európát és Argentína felé veszik az irányt. Először New York-ba érkeznek, ami olyannyira rabul ejti Trigeré szívét, hogy végül nem utaznak tovább. Manhattenben telepednek le, ahol férjével együtt szabóságot nyitnak. Pár évvel később, a férje „lelép”, magára hagyva ezzel Trigerét két gyeremekükkel. Pauline bízva saját álmaiban, eladja gyémánt fülbevalóit, felvesz 1500 dollárnyi hitelt és ezzel az induló tőkével megnyitja a Trigeré szalont New Yorkban. Rövid idő alatt sikeres lesz, hiszen a francia haute couture vonalat ügyesen adaptálja az amerikai piacra.

Marlene Dietrich

A sajtó által "A divat királynőjének" nevezett Pauline Trigère szépen lassan vezető divatszalonná növi ki magát New Yorkban, mely népszerűség az 50-es években teljesedik ki igazán. A kor legelegánsabb hölgyeit öltöztette, Hollywoodi sztárok és európai királyi családok egyaránt imádták tervezéseit. Vásárlói közé tartozott Grace Kelly, Windsor hercegnéje, Jaqueline Kennedy, Lee Radziwill, Elizabeth Taylor, Josephine Bakerés Catherine Deneuve.
A filmes pályafutáa is ebben az időszakban indul el, Givenchy mellett ő a másik tervező az Audrey Hepburn főszereplésével készült “Álom luxuskivitelben” című filmben.

Pauline Trigere több, mint 50 éves pályafutását követően, 2002-ben, 93 éves korában hunyt el.

Marlene Dietrich a Stage Fright című filmben

A Stage Fright című  film Dior első, hivatalos hollywoodi mozifilmje volt, de nem az utolsó. A követő években még számos nagyszabású produkcióhoz tervezett szebbnél-szebb ruhát híresebbnél-híresebb színésznőknek.

(Legközelebb Ingrid Bergmann és Dior kapcsolatát mutatjuk be.)

Previous
Previous

Ann Lowe, a színesbőrű divattervező, aki Jackie Kennedy menyasszonyi ruháját készítette

Next
Next

Történet bátorságról és divatról