Történet bátorságról és divatról

“Vannak helyek Párizsban, ahol a múltat és jelent elválasztó homályos fátyol alkonyatkor kicsit átlátszóbb lesz, amikor a város szépségét megtestesítő, rendíthetetlen kőépületek között kísértetetek járnak. E titokzatos épületek közül némelyik megtévesztőően csábos, mások komorabbak.De ami számomra a legijesztőbb, amit lelki szemeim előtt látok, az a Rue de la Pompe 180-as ház zárt kapuja mögött van… 1944 nyarán olyan rettenetes bűnök helyszíne volt, amelyeket az ellenállás tagjai, közöttük Catherine Dior ellen követtek el.”
Az alábbi könyvrészlet Justine Picradie Miss Dior Történet a bátorságról és a divatról című könyvéből származik, alig pár hete jelent meg magyarul az Európa Kiadó gondozásában.
Christian Dior-t nem kell bemutatni már senkinek, a húgáról, Catherine-ről, eddig annyit lehetett tudni, hogy ő ihlette az ikonikus parfümöt, a Miss Dior-t. Justine Picardie viszont egy egészen új történetet mutat be, történetesen Miss Dior francia ellenállásban eltöltött hónapjait és ennek következményét, deportálását a ravensbrücki koncentrációs táborba.
A szerző évekkel ezelőtt egy véletlennek köszönhetően talált rá a történetre. Diorról végzett kutatást, ennek kapcsán látogatott el Grenville-be, a Dior múzeumba. A család levelezéseit olvasva szembesült azzal a ténnyel, hogy Cathrine-ről, addig szinte nem lehetett tudni túl sokat, viszont kiderült, hogy a második világháború alatt igencsak figyelemre méltó módon tevékenykedett az ellenállás keretein belül.
A könyv bemutatja a világháború előtti időszakot, a német megszállást, azt, hogy hogyan és miért csatlakozott Catherine az ellenálláshoz, hogyan tartóztatták le, a deportáltálását s végül felszabadítását.
Amikor 1945 májusában, a halálmenetből megmenekülve Catherine visszatért Párizsba, annyira le volt soványodva, hogy a bátyja nem ismerte fel. Catherine kísérteties jelenség volt - és bizonyos mértékig mindig is az maradt. Annyi minden maradt volna kimondatlanul, hiszen Catherine élete hátralévő részében soha nem beszélt arról, amit átélt.

A könyv az Európa Kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban

(Fotó: Amazon UK)

Previous
Previous

"Itt csak egy primadonnának van helye, és az én vagyok”

Next
Next

II. Erzsébet kedvenc divattervezője