II. Erzsébet kedvenc divattervezője

“Emlékszem egyszer, amikor épp Rio de Janeiro-ban voltam és Eva Peron megrendelésére készítettem ruhákat, a Copacabana Hotelban vettünk ki szobát, ott voltak a ruhapróbák is. Velünk egy időben ott tartózkodott Magda Lupescu is, aki történetesen a román király szeretője volt, s aki nem kevesebb, mint egy egész emeletet kapott használatra. A hölgy számára ismeretes volt, hogy én is a szállodában tartózkodom és még arról is volt tudomása, hogy az aktuális kollekciómban egy gyönyörű ezüstszínű estélyi ruha is található, mely szintén velem volt a hotelban. Leküldetett érte, majd magára kapta, lefeküdt az ágyra, körös-körül mindenhol gyertyákat és liliomokat helyezett el. Ekkor hivatta a királyt (a szeretőjét), hogy elakar tőle búcsúzni, mert ő bizony meg fog halni.
A király természetesen azonnal megjelent, majd a következőket mondta: Oh, kérlek ne halj meg. Pont most akartam megkérni a kezedet” A hölgy hirtelen azonnal jobban lett, felült minden jel arra utalt, hogy hirtelen jött halálfélelme tovaszállt.
Bár az esküvőre később mégsem került sor, s az ominózus ruhát is vissza kellett adnia nekem, mégis a történet bizonyítja, hogy milyen hatása van egy Hartnell féle ezüst ruhának”
Az alábbi történet Norman Hartnell divattervezőtől származik, melyet Silver and Gold című önéletrajzi könyvében írt meg.
Norman Hartnell 1901-ben született, s mindössze 22 éves volt, amikor első üzletét Londonban megnyitotta. Az évek alatt számos prominens személynek tervezett ruhát, az igazi áttörést azonban az hozta meg számára, amikor a királyi család is elkezdett érdeklődni a tervezései iránt. 1935-ben például Alice hercegnő esküvőjére is ő készítette nemcsak a menyasszonynak, de a násznépnek is a ruhákat, többek között Erzsébet és Margit hercegnőknek is. Az Anyakirálynő már ekkor felfigyelt a tehetségére és 1940-től kezdve számos alkalomra Hartnell-t kérte fel estélyi ruháinak elkészítésére. A legnagyobb attrakció II. Erzsébet menyasszonyi ruhájának, majd koronázási ruhájának megalkotása volt.

Previous
Previous

Történet bátorságról és divatról

Next
Next

Halston és Jackie Kennedy