Halston és Jackie Kennedy

Halston amerikai divattervezőről az utóbbi időben egyre többet hallunk, amit leginkább annak köszönhetünk, hogy néhány héttel ezelőtt indult a Netflix legújabb sorozata, amely öt részben mutatja be a nem mindennapi tervező nem mindennapi életét. Egy külön írást is megérne munkásságának vagy híres vásárlóinak a bemutatása, ezúttal csak egyik leghíresebb ügyfeléről, Jackie Kennedyről ejtsünk néhány szót.

A first ladyről és az 1961-es elnöki beiktatási ünnepségen viselt ruhájáról már korábban írtunk (ide kattintva lehet elolvasni). Akkor nem tértünk ki arra, hogy az Oleg Cassini által tervezett ruhájához tökéletesen passzoló kalapot Halston tervezte, aki akkor még csak karrierje kezdetén állt. Kalapüzletét 1953-ban nyitotta meg, és sorra fogadta vásárlóit, akik között mind több sztár tűnt fel, mint például Kim Novak vagy Gloria Swanson.

Halston világa 1961-ben nagyot változott azzal, hogy Jackie Kennedy felkérte, tervezzen neki kalapot az elnöki beiktatási ünnepségre. Halston a kérésnek örömmel tett eleget, de a próbán a kalap kicsinek bizonyult, amit rögtön lehetett látni, amikor Jackie felvette. Mrs. Kennedynek azonban olyannyira megtetszett a tervező munkája, hogy nem kívánta átalakíttatni, vagyis maradt olyan szűknek, amilyen volt. Csakhogy a beiktatás napján az idő a szokásosnál szelesebb volt, s a szél bele kapott a kalapba. Mielőtt azonban elrepült volna, Jackie utána nyúlt, és határozott mozdulattal a fejébe nyomta. Így érte el ma ismert végleges formáját, tetején horpadással. A gyártók a későbbiekben ezt a fazont „sokszorosították”, valamennyi fotón ezt a változatot látjuk.

A Kennedy házaspár 1961-ben (forrás: pinterest)

A Kennedy házaspár 1961-ben (forrás: pinterest)


Halston karrierje ettől kezdve repülőrajtot vett, hamarosan New York legelegánsabb részén nyitott üzletet, és vált Amerika minden idők egyik leghíresebb tervezőjévé. Számos ismert személy/család baráti körébe került be, rengeteg hírességnek tervezett ruhákat, egész kollekciókat. Mesés vagyonra tett szert, közben habzsolta az életet, aminek következményeként 1990-ben AIDS okozta szövődményben elhunyt. Mindössze 57 éves volt.

A képen középen Halston, jobbján Elizabeth Taylor, mellette Liza Minelli. Balján Betty Ford (forrás: The LIFE Images Collection)

A képen középen Halston, jobbján Elizabeth Taylor, mellette Liza Minelli. Balján Betty Ford (forrás: The LIFE Images Collection)

Previous
Previous

II. Erzsébet kedvenc divattervezője

Next
Next

A csodálatos Audrey Hepburn