A csodálatos Audrey Hepburn

Audrey Hepburn neve a legtöbb ember számára ma is fogalom. Szeretjük bájos, gyermeki mosolyát, elegáns megjelenését, nőiességét, finom mozdulatait és elbűvölő vonásait. Ma is kedveltek a 60–70 évvel ezelőtt készült filmjei, mint a Római vakáció, a My Fair Lady vagy a Mókás arc (Funny Face).

Audrey Hepburn élete és munkássága nem volt mindennapi, talán erről is írunk majd egy következő bejegyzésben, most mégis életének egy kevésbé ismert részét mutatjuk be. Arra keressük a választ, hogy a Belgiumban született, a háború idején Hollandiában élő, majd az Egyesült Államokban befutott színésznő mit keresett Svájcban. Miért választotta ezt az országot második hazájának, amely végül végső nyughelye is lett.

 

Audrey Hepburn első igazán átütő, nagysikerű filmje a Római vakáció volt, amelynek forgatása azonnali népszerűséget és sikert hozott számára, elnyerte vele a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Mindössze 24 éves volt ekkor, s a siker egy csapásra megváltoztatta az életét. Minden rendező vele akart dolgozni, minden jelmeztervező neki akart ruhát tervezni. Egymást követték a filmek, évente egy, de volt, hogy kettő. Rendkívül szorgalmasan és alázatosan dolgozott, legnagyobb álma mégsem további díjak elnyerése volt, hanem az anyaság. Végül 1959-ben megszületett fia, Sean, majd tizenegy évvel később – második házasságából – az újabb fiú, Luca.

Első gyermeke születését követően sem hagyott fel a filmezéssel, de érezhetően kevesebb munkát vállalt. Fontos volt számára, hogy gyermeke nyugodt, békés környezetben nőjön fel, távol a fotósoktól, távol a népszerűségtől. Belga származásának és családi gyökereinek köszönhetően beszélt franciául, így 1963-ban Svájc francia részébe költözött. A Genfi tó partján fekvő, mindössze 1700 lelket számláló Tolochenazban telepedett le, 1993-ban bekövetkezett haláláig ott élt.

 Audrey Hepburn nem először járt Svájcban, ekkoriban már gyakori vendég volt a svájci Alpok egyik legelegánsabb szállodájában, a Hotel Bürgenstockban. A szálloda akkoriban a kor számos hírességének volt kedvenc üdülőhelye, Audrey Hepburn mellett Sophia Loren is gyakran tartózkodott ott, de a híres James Bond-filmet, a Goldfingert is itt forgatták 1964-ben.

Hotel Bürgenstock napjainkban Svájcban (forrás: Bürgenstock resort)

Hotel Bürgenstock napjainkban Svájcban (forrás: Bürgenstock resort)

Audrey Hepburn olyannyira megszerette a svájci Alpokat, hogy mind több időt töltött ott, sőt a boldogító igent is ebben a hotelban mondta ki Mel Ferrerrel kötött házasságakor.

Audrey Hapburn házasságkötés.jpg

 Audrey Hepburn és Mel Ferrer esküvője a Hotel Bürgenstock-ban 1954-ben

 Ahhoz, hogy a színésznőnek Svájc lett a második hazája, nagyban hozzájárult a gyerekkora, melyről 1971-ben így írt a Vogue magazinban:

 „ A második világháborúban Hollandia náci megszállása alatt rengeteg kisgyermekes családot láttam, akiket zsidó származásuk miatt vagonokba tettek, elhurcoltak és a többségük sohasem tért vissza. Ezek a gyerekek pont olyanok voltak, mint amilyenek most az én gyerekeim, Sean és Luca. Ez egy rémálom volt.

Az emberek többsége fél valamitől élete során, de ezek általában olyan félelmek, amikkel korábban nem találkozott. Félnek például a haláltól vagy attól, hogy rákosak lesznek. Én attól a terrortól félek, amit gyerekként egyszer már átéltem, ami a mai napig bennem van, amit érzek a bőrömön, és amit hallok.”

 Audrey Hepburn mindössze 10 éves volt, amikor a második világháború kirobbant, és bár sikerült túlélnie, sokszor csak a véletlenen múlt az élete. Mivel élénken éltek benne a háború borzalmai, ezért egyetlen célja az volt, hogy a gyerekeinek nyugodt, békés körülményeket tudjon teremteni, amit Svájcban talált meg. Ottani villájának a neve sem véletlenül lett La Paisible, amely franciául annyit tesz: a béke.

Audrey Hepburn a kisebbik fiával, Luca Dottival 1971-ben (forrás: Vogue magazin)

Audrey Hepburn a kisebbik fiával, Luca Dottival 1971-ben (forrás: Vogue magazin)

Valóban, a La Paisibleben gondtalan évek vártak a családra. Audrey Hepburn nem hagyta abba a filmezést, a hetvenes években még eleget tett egy-két felkérésnek, de egyre kevesebbszer állt kamera elé, második gyermeke születése után mindössze négy filmet forgatott.

 A filmsztár órákat töltött a kertben, gyakran segített a kertésznek a rózsák ápolásában. Parfümjének illata (Givenchy a L’Interdit parfümöt 1957-ben külön neki készítette) és Kent cigarettájának füstje keveredett a levegőben, miközben ő épp a kertésszel vitatta meg a rózsák körüli teendőket és gondozásukat.

images-11.jpeg

Audrey Hepburn imádott rózsái között (forrás. pinterest)

 Mivel a villához hatalmas kert is tartozott, ezért gyümölcsfákat is ültetett, a termés betakarításában gyakran maga is részt vett. 

Audrey Hepburn kertjükben 1971-ben (forrás: pinterest)

Audrey Hepburn kertjükben 1971-ben (forrás: pinterest)

Audrey Hepburn a paradicsomi környezetben élvezte a békés, nyugodt életet, jóllehet magánéletének válsága időközben árnyékot vetett a boldogságára. Második férjétől is elvált, de az otthona egészen 1993-ban bekövetkezett haláláig Svájc és a La Paisible maradt.

 

Previous
Previous

Halston és Jackie Kennedy

Next
Next

Katalin hercegné és ruhatára