Ann Lowe, a színesbőrű divattervező, aki Jackie Kennedy menyasszonyi ruháját készítette

Ann Lowe az 1950-es években New York egyik legjelentősebb divattervezője volt. Ruhái annyira exkluzív voltak, hogy ügyfelei közé csak egy külön, az illusztris társadalmi névjegyzékben szereplő személyek kerülhettek; mint például a Roosevelt vagy a Rockefeller család tagjai. A leghíresebb tervezése Jacqueline Kennedy esküvői ruhája volt, de számtalan esküvői és estélyiruhát is készített amerikai előkelőségek számára.

Ann Lowe és Jackie Kennedy menyasszonyi ruhája

Ann Lowe 1898-ban született az alabamai Claytonban. Ann nagyanyja egykori rabszolga volt, akit férje, egy Cole nevű férfi vásárolt meg és szabadított fel. Ann szülei mindketten ruhakészítéssel foglalkoztak, meglehetősen jövedelmező üzletet vittek. Ha lehet hinni a számoknak, akkor Ann mindössze 12 éves volt, amikor férjhez ment és bármennyire is érdekelte a szülei vállalkozása, férje nem engedte, hogy dolgozz. 1914-ben Anna édesanyja hirtelen meghalt és mivel ez épp karácsony előtt történt, a szülőknek rengeteg megrendelésük volt estélyi ruhára, amit a haláleset miatt, az akkor tizenhat éves Ann fejezett be. Bár ezután továbbra sem dolgozhatott, nem hagyta abba a tervezést - ahelyett, hogy társasági hölgyeknek varrt volna, gyönyörű ruhákat készített magának.

Pár évvel később, egy nap Josephine Lee, egy gazdag floridai hölgy Tampából, egy alabamai áruházban kiszúrt egy nagyon divatos fiatal,színesbőrű nőt. Mrs. Lee-t annyira lenyűgözték Ann elegáns ruhái, hogy amikor megtudta, hogy Ann maga készítette őket, rögtön felajánlotta neki, költözzön hozzá (családjával együtt). Lee asszonynak négy lánya volt, akiknek mind divatos ruhákra volt szükségük a különbözőt társasági események miatt, és ezeknek az elkészítését Ann-ra bízta. Férje eleinte ellenezte a költözést, de Ann lehetőséget látott arra, hogy folytassa és kibővítse szeretett karrierjét, ezért családjával együtt felszállt a Tampába tartó vonatra.

Floridában Ann karrierje virágzott. Nemcsak a Lee családnak, de a család barátainak is mind ő terveztt és készített ruhákat. Híres volt arról, hogy gyorsan dolgozott - néha egy hölgy reggel beugrott az üzletébe egy ruhához való anyaggal, amelyet még aznap este felvehetett. A Lee család imádta Annt, és támogatta növekvő tehetségét . 1917-ben bátorították, hogy New Yorkban tervezőiskolába járjon, ahova a jelentkezését levélben azonnal elfogadták, de amikor személyesen megjelent, hogy elkezdje az iskolát, mindenki ledöbbent, hogy színesbőrű.

Ezért elkülönítve, egyedül volt egy tanteremben, így végzet el feleannyi idő alatt az iskolát, ahol egyértelmű volt, hogy tudásban, tapasztalatban is magasan a többi tanuló felett áll.Ann egy év után visszatért Tampába, ahol újra megnyitotta üzletét, és mire 21 éves lett, már tizennyolc varrónőt foglalkoztatott.

Jackie Kennedy

1928-ban New Yorkba költözött, ahol megnyitotta üzletét, mely a nagy világválságot is túlélte és egyre ismertebb hölgyek lettek a vásárlói, mint péládul Mrs. Bouvier, Jackie Keneddy édesanyja. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy 1953-ban őt kérték fel, hogy készítse el a mnyasszonyi ruhát és a koszorúslányruhákat is. Mindössze 10 nappal az esküvő előtt azonban tűz ütött ki a varrodában és a ruhák többsége, így a menyasszonyi ruha is megsemmisült. Négy hónap munkája veszett kárba. Ann Lowe azonban villámgyorsan maga köré gyűjtötte a létező összes varrónőt, aki valaha neki dolgozott, még a fia is besegített a varrásba és sikeresen elkészültek a darabok.

Az esküvőt követően azt remélem, hogy a sajtó majd felkapja nevét, de még csak meg sem említették. Az 50-es évek amerikai divatiparára ekkor jellemző volt, hogy rengeteg ruhakésztő alapított divatházat, ezeknek a többsége azonban férfi volt. Így egy nő, ráadásul ha színesbőrű, különösen hátrányos helyzetből indul, aminek a sajtó és egy ilyen neves esemény kifjezetten jót tett volna. Az igazi sajtó megjelenésre még két évet kellett várni, 1955-ben közölte a Vogue Nina Auchincloss készült fotót,( Jackie mostohatestvéréről) ahol már a tervező neve, Ann Lowe is feltüntetésre került.

Ann Lowe tervezése

Ezt követően tragikus fordulatot vett az élete, előbb egyetlen gyermeke, fia halt  meg autóbalesetben, majd nem sokkal később, egy komoly műtét során eltávolították az egyik szemét. Ugyanebben az időben derült ki, hogy jelentős adótartozás miatt valószínűleg elveszíti  az üzletét, azonban az utolsó pillanatban, egy ismeretlen jótevő minden adósságát kifizette.. Soha nem derül ki, hogy ki volt az a jótevő, de minden jel arra mutatott hogy Jackie Kennedy-nek köszönhette üzletének életben maradását.

Ann Lowe 1981-ben hunyt el

Fotók: Pinterest

Ann Lowe

Previous
Previous

"Ha Garbo számára véget ér a rivaldafény, akkor vele együtt távozom én is!”

Next
Next

"Itt csak egy primadonnának van helye, és az én vagyok”