Öt érdekes könyv Coco Chanelről

 Az ünnepek közeledtével talán mindenkinek kicsivel több ideje lesz olvasni, néhány remek történetben elmerülni. A következő írásban összegyűjtöttük azokat a könyveket, amelyek sokak nagy kedvencéről, Coco Chanelről szólnak. Életrajz, regény, divattörténet, világháborús írás. Ezekről mind szó lesz.

 

1. Anna De Courcy: Chanel a Riviérán

A kötet az Európa Kiadó gondozásában jelent meg alig pár héttel ezelőtt, meglehetősen friss kiadványról van tehát szó.

A szerző már a bevezetőben jelzi, hogy az olvasó ne Chanel-életrajzot és ne is a Riviéra történetét várja, hiszen mindkettőről már többször írtak. A könyv annak a 14 évnek a története, amelynek nyarait Chanel a Riviérán töltötte.

A kötet 1930-cal, akkori szerelmével, Westminster hercegével való kapcsolatának történetével kezdődik. A könyvből megtudjuk, miért döntött úgy Chanel, hogy otthonaként szolgáló villát vásároljon, és hogyan töltötte ott a mindennapjait.

Az életrajzi regény emellett számos ismert és kevésbé ismert művész életébe is bepillantást enged. Így például izgalmasak azok a sorok, amelyek a lemondott angol király, VIII. Eduárd és felesége, Wallis Simpson Riviérán eltöltött napjait, megítélésüket taglalja. A könyv második része már a II. világháborúról szól, amiből többek között megtudhatjuk, a franciák mennyire elképzelhetetlennek tartották, hogy a német erők átlépik a híres Maginot-vonalat, és megállíthatatlanul haladnak az üdülőparadicsom felé.

A kötetet ajánlom mindazoknak, akik szeretik a történelmet, szívesen olvasnak korrajzokat és – nem utolsó sorban – kíváncsiak Chanel életére.

 

Chanel a Riviérán.jpg

2. Henry Gidel: Coco Chanel

A listát az egyik legnagyobb kedvencemmel folytatom. Évekkel ezelőtt vásároltam ezt a kötetet és azóta többször is kiolvastam, mert rendkívül érdekes. Henry Gidelnek köszönhetően rendkívül részlet gazdag életrajzot kapunk Chanelről, megtudjuk, honnan indult és hogyan jutott el a világhírnévig. A könyv átfogja és rendkívül olvasmányosan bemutatja az életét, e közben számos történetet olvashatunk az egyes ruhadarabok születéséről. De betekintést nyerünk a szerelmi életébe is, ennek kapcsán megtudjuk, miként hatottak tervezői munkájára a férfiak. A szerző beavat bennünket a Chanel 5 illat kitalálásának folyamatába és sikerének titkába. 

A kötetet az Európa Kiadó jelentette meg, és nagy örömömre szolgál, hogy a legújabb kiadás épp az elmúlt hetekben került a könyvesboltokba, így könnyen beszerezhető.

covers_518228.jpg

3. Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

 A 2018-ban megjelent jól szerkesztett és jól felépített könyvet a Kossuth Kiadónak köszönhetjük. Ezúttal nem kifejezetten életrajzot olvashatunk, hanem a nevezetes Chanel parfüm megszületésének történetét. Egy személyes tragédia miatt Chanel teljesen elzárkózott a külvilágtól, majd hosszú hónapok után, az illat megalkotásának terve és véghezvitele adott új erőt a divat nagyasszonyának. A könyv műfaja regény, így olvasásakor tudnunk kell, hogy az információk valósak, a párbeszédeket azonban az írói fantázia szülte.

Az írónő több könyvet is írt híres nőkről, Edith Piafról, Maria Callasról és másokról, amelyek szintén elérhetők magyar nyelven. Marly legutóbbi – Romy Schneiderről szóló – könyve még az író hazájában is megjelenés előtt áll, így a magyar fordításra még várunk kell. Miként a híres karácsonyi dal, a White Christmas történetét feldolgozó kötetére is. 

4762142_5.jpg

4. C. W. Gortner: Mademoiselle Chanel elmeséli az életét

 A Tercium Kiadó gondozásában jelent meg a könyv 2015-ben, és ma már csak antikváriumokból szerezhető be, vagy könyvtárból hozzáférhető.

Az író neve garancia arra, hogy remek könyvet fogunk a kezünkbe. Több életrajzi kötete magyarul is megjelent:  a Marlene Dietrichről szóló Marlene, az utolsó cárnéról, Marija Fjodorováról írt A Romanov cárné, vagy a legendás színésznő, Sarah Bernhardt pályáját feldolgozó Az első színésznő. Mind kiváló olvasmány.

A Mademoiselle Chanel elmeséli az életét szintén regény. Miután a szerző hőse alakjába bújva egyes szám első személyben meséli el Chanel történetét, olyan érzésünk van, mintha ő szólna hozzánk. Ezúttal is egy teljes életet bemutató kötetről van szó, amelynek olvasása közben a kor kiváló művészeivel, zeneszerzőkkel és festőkkel ismerkedhetünk meg, így a könyv nemcsak regényes életrajz, hanem kiváló korrajz is.

2444868_5.jpg

5. Hal Vaughan: Egy ágyban az ellenséggel. Coco Chanel Titkos naplója

 Az Európa Kiadó még 2013-ban jelentette meg a könyvet, és úgy látom, azóta se adták ki újra, ezért ma már csak könyvtárakban és antikváriumokban fellelhető.

Ez az egyik legvitatottabb könyv Chanelről, akinek csupán a világháborús évek alatti életét követi nyomon. A történet azért érdekes, mert a mai napig vitatott, hogy Coco Chanel kollaborált-e a nácikkal a háború idején, vagy csak kettős szerepet játszott unokaöccse megmentésének érdekében. Tény, hogy éveken át egy magas rangú német kémnek, a Veréb fedőnéven ismert Hans Günther von Dicklage-nak volt a szeretője, akivel a világháborút követően Svájcban is együtt élt.

A könyv alaposan bemutatja az eseményeket, melyekhez az író állítólagos titkosszolgálati dokumentumokat is felhasznált. (Annyit elárulhatunk, hogy a szerző egyáltalán nem tűnteti fel jó színben a divattervezőt.)

A könyv azért lett a legvitatottabb mű, mert a kiadvány sokakban ellenérzést váltott ki Chanellel szemben. A teljes igazságot persze nehéz megmondani, de meglátásom szerint azért jó ugyanarról a témáról több, különböző szemléletű könyvet elolvasni, mert így talán jobban meg tudjuk ítélni, hogy mit fogadjunk el valóságosnak, vagy a valósághoz legközelebb állónak. A teljes igazságot ugyanis egyedül Mademoiselle Chanel tudta.

728382F.gif.jpeg

Ha tetszett a könyvajánló, akkor ez is érdekelhet: Könyvajánló: In Vogue

Previous
Previous

Karácsonyi zenetörténeti kalauz

Next
Next

Csoda a 34. utcában