Oleg Cassini- Jackie Kennedy kedvenc divattervezője, Grace Kelly egykori vőlegénye

Oleg Cassini (Oleg Aleksandrovich Loiewski) 1913-ban született Párizsban. Anyja olasz származású grófnő, apja orosz diplomata volt. 1918-ban az orosz forradalom idején előbb Dániába, majd anyai családjához menekültek és Firenzében telepedtek le.
Fiatalkorában versenyszerűen teniszezett, a Jr. Davis kupát meg is nyerte. Egyetemi tanulmányait Firenzében végezte, politikatudományt és képzőművészetet tanult.

Grace Kelly és Oleg Cassini

Tanulmányait befejezve Jean Patou divattervező mellett kezdett dolgozni, majd több, nemzetközi divatverseny megnyerését követően, Rómában megnyitotta első szalonját.
Rövidesen a szerelem is rátalát, feleségül vette Anna Toeplitzet, s vele együtt az Egyesült Államokba költözött. New York-ban kezdetben karikaturistaként dolgozott, majd Hollywood-ba ment. Érdekes, hogy ide nem a divat, hanem a tenisz vonzotta, jelentkezett egy versenyre, melyet meg is nyert. Győzelme után partnere felfedte, hogy ő a Paramount Pictures vezetője és közölte Oleggel, hogy épp tervezőt keresnek. Másnap Olegé lett állás és ezzel beindult az amerikai karrierje is.Öltöztette Marilyn Monroe-t, Jayne Mansfieldet, Ursula Andress-t és Grace Kelly-t.
Időközben elvált első, mjad második feleségétől is és szerelembe esett Grace Kelly-vel. Kapcsoltuk komolynak bizonyult, sor került a lánykérésre és már az esküvőt is kitűzték. Amikor Grace Kelly bemutatta őt a szüleinek, elutasítással szembesült. A szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy szakítson a kétszeresen elvált, nőcsábász hírében álló Oleggel. Grace vonakodva ugyan, de eleget tett szülei kívánságának. Amikor Grace közölte Oleggel, hogy felbontja a jegyességét, egyúttal hozzámegy Monaco hercegéhez, Oleg megkérdezte tőle, hogy miért teszi ezt, hiszen a herceggel hat hónap alatt mindössze egyszer találkozott. Grace erre azt válaszolta: "Idővel, majd megszeretem."
Oleg Cassini ezt követően bár újra megnősült, de sosem heverte ki Grace iránti szerelmét. Több évtizeddel később is élete szerelmének nevezte Grace Kelly-t.
Eljegyzésük felbontását követően a munkába temetkezett, New York-ban megnyitotta divatházát.

Jackie Kennedy

Kennedyt 1960. november 8-án választották az Egyesült Államok elnökének. Alig két héttel a választások után Jackie Kennedy életet adott második gyermeküknek, John Jr.-nak. A császármetszéses szülés utáni napokban sem tétlenkedett a friss anyuka, hiszen azonnal nekilátott a beiktatási ünnepségen viselt megfelelő ruha kiválasztásának.

Ekkor már többször dolgozott együtt Oleg Cassinivel, így nem meglepő, hogy Jackie asszisztense „bekérette” Cassinit a kórházba, hogy mutassa be a frissen szült anyukának azokat a ruhákat, amelyeket, mint leendő First Ladynek ajánlana. Cassini magabiztos volt, hiszen már az egész Kennedy családnak tervezett ruhákat. Ám amikor belépett Jackie szobájába, megdöbbenve tapasztalta, hogy rajta kívül számtalan híres tervező vázlata van a kezében, s Jackie nyilván közülük választja ki a megfelelő tervezőt és ruhát.
Ám amíg a többi tervező az aktuális kollekciójából ajánlott ruhákat, addig Cassini kizárólag Jackienek tervezett egy húsz darabból álló kollekciót, és ezeket mutatta be. Valamennyi ruha megfelelt a first lady ízlésének így Jackie Cassinit választotta, és az általa ajánlott egyszerű vonalvezetésű világoskék kosztüm mellett döntött. Színekkel és öltözékekkel foglalkozó szakemberek szerint a világoskék ruhával Jackie egyértelműen férje támogatását és a háttérben meghúzódó szerepét fejezte ki, vagyis azt, hogy mindig mellette áll, de kettejük közül nem ő lesz a dominánsabb.

Oleg Cassini

Fotók: Pinterest

Previous
Previous

The New Look- sorozatajánló

Next
Next

Diane von Fürstenberg- divattervező: “Fear is not an option" (a félelem nem opció)