The New Look- sorozatajánló

A The New Look a náci Németország viharos felemelkedése idején, a divatvilág legjelentősebb alakjainak életén keresztül mutatja be Christian Dior életét, miközben az ellenállásban résztvevő húgáért küzd. A zűrzavar közepette támogatást keres Coco Chanel-nél, aki a saját harcának kellős közepén áll, a túlélő és a náci szimpatizáns közötti határvonalon táncolva.

Mai bejegyzésünkben egy néhány hete látható sorozatra szeretnénk felhívni a figyelmet, mely nemcsak a divat iránt érdeklődőknek lehet érdekes.
A The New Look, ahogyan a címe is sejteni engedi Christian Dior-ról szól. Mindamellett, hogy a néző lassacskán megismeri a híres tervezőt, hogy hogyan jutott el a saját divatszalon megnyitásáig, jóval többet is kap. Megismerheti a náci megszállás alatt álló Párizs divatházainak működését, a nácikkal való együttműködést vagy éppen annak a hiányát.
A történelem általában sohasem csak fekete-fehér, számomra ez a sorozat legnagyobb tanulsága. Rengeteget lehetett olvasni korábban arról, hogy Coco Chanel kollaborált a németekkel, az egyik tiszt a szeretője is volt a megszállás alatt. Ugyanakkor az utóbbi években már egyre több könyv jelent meg azt találgatva, hogy vajon milyen indíttatásból került kapcsolatba a német tiszttel, valóban kollaboráns volt-e vagy ellenálló.

The New Look sorozat

A sorozat egyik központi szereplője Christian Dior testvére, Catherine, aki az ellenállás oszlopos tagja volt, s akit a háború utolsó heteiben fogtak el és koncentrációs táborba küldtek. A sorozatból az is kiderül, hogy Christian Dior ezen időszak alatt azért dolgozott a Lelong háznál és készített estélyi ruhákat a náci tisztek feleségeinek, hogy a fizetéséből támogatni tudja az ellenállást. Catherine Dior életéről viszonylag keveset lehetett tudni eddig, azonban ahogyan egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk róla, egy nagyszerű könyv jelent meg magyarul is pár hónappal ezelőtt. A szerző, Justine Picardie, a Harper’s Bazaar korábbi főszerkesztője hosszú évekeken át kutatta Catherine életét, majd egy nagyszerű könyv formájában osztotta meg ezeket.

A sorozat elkészítésénél a forgatókönyvíró ezt a könyvet használta fel, hogy bemutassák Catherine életét, az ellenállásban való szerepét.
A sorozat, mely az AppleTv+-on látható, igazi csemeg nemcsak a divat, hanem a történelem szerelmeseinek is. A szereposztás remek, Christian Dior-t Ben Mendelsohn, Coco Chanel-t Juliette Binoche, Catherine Dior-t Maise Williams, Lucien Lelong-ot pedig John Malkovich alakítja. A ruhák csodálatosak, a történet érdekes és izgalmas. Jó szívvel ajánlom mind a sorozatot, mind pedig a korábban említett könyvet is.

Justine Picardie könyve

Fotók: Pinterest

Next
Next

Oleg Cassini- Jackie Kennedy kedvenc divattervezője, Grace Kelly egykori vőlegénye