Királynő színesben

Amikor a brit királyi házról van szó, legtöbbször Kate Middleton vagy Meghan Markle jut az emberek eszébe mint az újságok címlapjain megjelenő divatikonok, de ha színekről van szó, vitathatatlanul II. Erzsébet a legbátrabb az öltözködést tekintve. Az uralkodóházban számos előírás van az öltözéket illetően, ezek leginkább arról szólnak, mit nem szabad viselni a királyi család tagjainak (például a színesre lakkozott körmök is a tiltólistán szerepelnek). A királynő ugyanakkor uralkodásának közel hetven éve alatt szemmel láthatóan egy új, ki nem mondott szabályt is bevezetett: viselj bátran színeket!

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Nemrég jelent meg Sali Hughes Our Rainbow Queen („A mi szivárványkirálynőnk”) című könyve, amelyben hosszú oldalakon keresztül mutatja be a királynő nem mindennapi, színesebbnél színesebb öltözékeit. Az idén kilencvenötödik életévét betöltő királynő gyakran olyan merész színeket is visel, mint a citromsárga vagy a neonzöld. Utóbbiban jelent meg például 2016-ban, a kilencvenedik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségsorozaton, aminek hatására a neonszínű ruhák értékesítése rövid idő alatt 137 százalékkal nőtt. Nem beszélve arról, hogy a Twitteren felkapott „#neonat90” hashtag arra utalt, hogy kilencvenévesen is lehet bátran színeket viselni.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Sokat lehetett olvasni, hallani arról, hogy ha Katalin hercegnő egy különleges ruhát viselt egy eseményen, a kollekcióból másnap hiánycikk lett, mert a rajongók pillanatok alatt elkapkodták. Talán kevesen tudják, de II. Erzsébet esetében is volt erre példa, mégpedig 2011-ben, Katalin és Vilmos esküvőjén, amikor a királynő egy bézs színű Launer táskával jelent meg. Ennek hatására a boltokból szinte azonnal elfogyott az összes Launer táska, és a divatház forgalma a későbbiekben is mintegy hatvan százalékkal nőtt. Pedig a márka nem számított újdonságnak a királynő ruhatárában, mivel évtizedek óta mindig ugyanezt a típusú Launer táskát hordja, a királyi udvar évente átlagosan ötöt vásárol az uralkodó számára. II. Erzsébetnek kitűnő ízlése lehet, ha arra gondolunk, hogy a legolcsóbb Launer táska is 1500-2000 fontba kerül.

Forrás: Daily Mail

Forrás: Daily Mail

Miért visel a királynő előszeretettel feltűnő színeket? A válasz egyszerű: azért, hogy feltűnő legyen. Elmondása szerint hivatalos alkalmakkor kötelességének érzi, hogy a sok jelenlévő között jól látható, könnyen észrevehető legyen. A tömeg gyakran hosszú órákat, van úgy, hogy napokat vár arra, ha rövid ideig is, de láthassa a királynőt, így messziről is felismerhetőnek kell lennie ahhoz, hogy az emberek azzal a tudattal térhessenek haza, látták a királynőjüket.

Forrás: Sali Hughes Our Rainbow Queen című könyve

Forrás: Sali Hughes Our Rainbow Queen című könyve

 II. Erzsébet divat iránti nyitottságát bizonyítja, hogy 2018-ban ellátogatott a London Fashion Weekre, ahol az első sorban Anna Wintourral – a Vogue magazin legendás szerkesztőjével – együtt tekintette meg a legújabb kollekciókat.

Forrás: Daily Mail

Forrás: Daily Mail

A királynő ruháiról még számtalan szebbnél szett fotót tudnánk bemutatni, aki kíváncsi rá, azoknak ajánljuk a már említett, gazdagon illusztrált könyvet (Sali Hughes: Our Rainbow Queen).

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Previous
Previous

Gill Paul: Jackie és Maria – Onassis szerelmei

Next
Next

Felhők felett 2. rész