Gill Paul: Jackie és Maria – Onassis szerelmei

Tavaly jelent meg Gill Paul legújabb kötete magyarul, Jackie és Maria – Onassis szerelmei címmel.

Az írónő nem ismeretlen a hazai olvasók előtt, hiszen neki köszönhetjük a nagysikerű A titkos feleség című történelmi regényt is. Ahogyan mostani könyvének a címe mutatja, a szerző ezúttal is biztosra ment. Két olyan ismert nőről ír, akiknek az élete tele volt tragédiákkal, pletykákkal és talán boldog pillanatokkal is. A kötetben ötven év után is érdekfeszítő történeteket olvashatunk Maria Callasról vagy éppen Jackie Kennedyről. És ha történetesen a két hölgy közös szerelmük, Onassis miatt együtt szerepel egy könyvben, annál izgalmasabb az olvasmány.

Onassis és Callas

Onassis és Callas

Hosszas kutatómunka előzhette meg a tényregény megírását, ha csak a történelmi eseményeket és azok soron követhetőségét nézzük.

Két szálon fut a történet, fejezetenként váltakozva. 1957-ben indul a cselekmény, Maria Callas ekkor 33 éves, karrierje csúcsán áll, boldogtalan házasságban él férjével, aki egyben a menedzsere is volt. Szakmai élete rendkívül sikeres, legnagyobb vágya mégis az, hogy gyermeket szüljön.

Jackie története, egy évvel korábbra, 1956 nyarára nyúlik vissza, boldogan várja első gyermeke születését, de pár oldallal később már arról olvashatunk, hogy a kislánya halva születik. Jackie szomorúságát tovább tetőzi, hogy férje a szülés pillanatában svéd modellek társaságában Európában „pihen”. Ez a melankolikus hangulat aztán végig húzódik a könyvön.

A könyv cselekménye a valós történet szerint halad előre, de a szerző közben kitér a két főszereplő, Maria és Jackie gyerekkorára, majd férjeik személyiségére. Ennek során választ kapunk olyan kérdésekre is, hogy Jackie miért tartott ki a férje mellett azok után is, hogy sokadjára bebizonyosodott róla, hogy képtelen a házastársi hűségre, vagy mit érezhetett akkor, amikor Marilyn Monroe elcsábította az akkor már szenátor Kennedyt. 

A könyv első harmada után Onassis életével is megismerkedhetünk, ekkor már Callas a társa, igaz nem hivatalosan.

Számomra a legérdekesebb vonulata a könyvnek mégis az, hogy Onassis miért választotta az özvegy Jackie Kennedyt feleségének Maria Callasszal szemben, miközben utóbbi akkor már kilenc éve volt hű társa. Erre is választ kapunk a mindvégig izgalmas könyv olvasásakor. Közben gyakran éreztem késztetést arra, hogy utána olvassak, úgy történtek-e az események a valóságban, ahogy a szerző leírta. Létezhet- e olyan tragédia, hogy Jackie négy hónap alatt eltemesse el alig két napot élt fiát, majd a férjét? Vagy Onassis lányának, Christinának a tragédiája, aki két év alatt elveszítette az öccsét, az anyját és az apját. És ha igen, mi vezetett ezekhez a szörnyűségekhez.

Kennedy és Onassis.jpg


A könyv történelmi regény, amelyben – ezt az írónő is többször leírja – a párbeszédek, az érzések leírása írói fantázia szüleménye. Nem tudjuk, hogy a valóságban milyen beszélgetésekre került sor azt egyes szereplők között, de az események hitelességét tekintve, nem lehet kétségünk. Így jó szívvel ajánlom a könyvet azoknak, akik Maria Callas és Jackie Kennedy életére és az 50-es 60-as évek történelmi eseményire kíváncsiak.

Previous
Previous

„Itt a farsang, áll a bál!”

Next
Next

Királynő színesben