Kesztyűviselés régen és ma

Hideg téli reggeleken, mielőtt kilépünk az ajtón, az utolsó ruhadarab, amelyet magunkra veszünk, egy pár kesztyű. Lehet vastag, hogy a téli zimankóban is meleget nyújtson, lehet vékony, béleletlen, hogy stílusosan kiegészítse öltözetünket, és lehet autóskesztyű mely nevéből adódóan kifejezetten autóvezetéshez ajánlott. De milyen célból hordtak régebben kesztyűket, és manapság mit tud egy jól megválasztott pár kesztyű?

A kesztyűviselés története az ókori időkig nyúlik vissza; ekkor még semmilyen dekoratív szerepe nem volt, elsősorban a földművesek és a pásztorok használták a kezük védelmére. Később a kesztyű funkciója megváltozott. Volt, hogy előkelő urak azért vették fel, hogy étkezés közben meg tudják fogni a melegebb falatokat. De szimbolikus jelentőségre is szert tett, lovagi tornán például a lábhoz dobott kesztyű párbajra való kihívást jelentett.

Idővel a hölgyek körében is népszerűvé vált, elegáns megjelenést kölcsönözve a viselőjének. Évszázadokkal ezelőtt még parfümmel is befújták, olykor nem minden hátsó szándék nélkül (Medici Katalin illatos kesztyűjéről már írtunk, itt lehet bővebben olvasni). Viselése társadalmi státuszra is utalt, mert akinek világos, fehér volt a keze, az kétségtelenül a felső osztályhoz tartozott, szemben a napbarnított kezű munkásokkal és parasztokkal, akik nem hordtak kesztyűt. 

A kesztyűgyártás története Magyarországon évszázadokra nyúlik vissza, és Hamerli János nevéhez fűződik, aki az 1800-as évek közepén alapította meg kesztyűkészítő műhelyét Pécsen. Mesterségét többek között Svájcban tanulta, majd hazatérve itthon kamatoztatta tudását. Az üzem évtizedeken keresztül sikeresen működött, a mindvégig csak kézzel készített Hamerli-féle kesztyűk a világ minden pontjára eljutottak, nevet szerezve a pécsi gyárnak. Az üzem a második világháborút követő államosítások után is tovább működött, de a 90-es években megszűnt. Azonban az egykori dolgozók nem adták fel minőség iránti elkötelezettségüket, így néhány évvel később kesztyűmanufaktúrákat alapítottak, és azóta ezekben folyik a hagyományos gyártási technológiával (kézi varrással, gondos minőségellenőrzés mellett stb.) a gyártás. A manufaktúrák közül az egyik leginnovatívabb a Karma Pécsi Kesztyű.

Karma Pécsi Kesztyű

A cég lassan harminc éve gyárt kitűnő minőségű és rendkívül elegáns kesztyűket. A manufaktúra magyarországi központú, de a világ számos országában megvásárolhatók az itt gyártott termékek. Valószínűleg már mindenki találkozott a cég kesztyűivel, csak nem tudta, hogy valójában ez a cég gyártotta a tetszetős darabokat.

Ennek az lehet az egyik oka, hogy a saját márkáik mellett bérgyártás keretében a hollywoodi hírességeket ellátó amerikai Gaspar Glovesnak is dolgoznak. A 2011-ben készült Drive (Gázt!) című filmben például Ryan Gosling az általuk gyártott kesztyűt viselte.

Drive.jpg

De rendelt már kesztyűt a Karma manufaktúrától a Dior, a Coach és több királyi család is.

A cég amellett, hogy követi a hagyományokat, minőségi és elegáns darabokat gyártva, innovatív is. A 2020-as esztendőben világszerte elterjedt Covid19-vírus elkerülésére például kifejlesztettek egy megelőzést segítő kesztyűt. Korábban is fontos volt, de napjainkban különösen azzá vált, hogy ha az utcán, a közösségi közlekedés során vagy az üzletekben kesztyűt viselünk, hazaérve azt meg kell tisztítani a vírusoktól és baktériumoktól. A Karma cég ezt szem előtt tartva fejlesztette ki a különleges kesztyűit, amelyeknek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy moshatók és/vagy fertőtleníthetők. Meleg vízzel ki lehet mosni vagy fertőtlenítőszerrel be lehet fújni őket, és anélkül, hogy minőségük romlana, száradás után visszanyerik eredeti formájukat. 

Fertőtleníthető-bőrkesztyű-2.png

A cég egy másik újítása az antibakteriális kesztyűk kikísérletezése és gyártása. Az Invisible Pro antibakteriális bőrkesztyű felülete egy nanotechnológiás eljárásnak köszönhetően képes semlegesíteni a kórokozókat. A nyolc hónapos tesztelési időszak eredményei alátámasztják, hogy a bőrkesztyűk hosszú időn át fenntartják a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességüket. A tradíció és az innováció találkozása visszaadja a szabad érintés élményét. A Karma Pécsi Kesztyű Invisible Pro terméke nem más, mint egy divatos bőrkesztyű, amely védelmet nyújt a hétköznapokban. Így nemcsak stílusosak lehetünk, hanem egészségünkre is jobban figyelhetünk.

Previous
Previous

Coco Chanel & Romy Schneider

Next
Next

„Itt a farsang, áll a bál!”