Coco Chanel & Romy Schneider

Romy Schneider mindössze 22 éves volt, amikor Coco Chanel a Haute Couture nagyasszonyának számított Párizsban. Kettejük között több, mint 50 év volt a korkülönbség, s Coco Chanel ebben az időben már nem nagyon találkozott személyesen a vásárlóival. Megmaradt a tervezésnél, a Chanel ház irányításánál. Egy valakinek azonban ő sem tudott ellenállni, ő pedig Romy Schneider volt. 

Romy Schneider Ausztriában született, és nagyon hamar filmes karrierbe kezdett. Nálunk is hatalmas népszerűségnek örvend az 50-es évek elején készült Sissi sorozat, még többszöri megnézés után is lenyűgöz bennünket a bája és szépsége Erzsébet királyné szerepében.

Mindössze pár éves osztrák pályafutás után az ötvenes évek végén már Párizsba költözik, ahol a Christine című filmet kezdi forgatni, és ahol megismerkedik élete szerelmével, Alain Delonnal.

Párizsba való érkezését követően stílusa gyökeresen megváltozik. Átalakulását három embernek köszönhette: Alain Delonnak (akibe halálosan beleszeretett és aki mellett kislányból érett nővé vált), Coco Chanelnek (aki személyesen gondoskodott a színésznő ruhatáráról) és Luchino Viscontinak (aki a Boccaccio ’70 című filmet rendezte, s aki felkérte  Romyt a címszerepre, amelyben élete egyik legjobb szerepét alakította). 

Romy Schneider a Boccaccio ‘70 című filmben

Romy Schneider a Boccaccio ‘70 című filmben

Coco Chanel ekkor már – a 60-as évek elején járunk – az európai filmesekkel rendkívül jó kapcsolatot ápolt, és számos francia filmnek volt a jelmeztervezője. Pár évtizeddel korábban már dolgozott Hollywoodban is, három jelentős filmben tervezett ruhákat a kor vezető színésznőinek. Mivel azonban távol állt tőle az amerikai világ, egy év után visszatért szülőföldjére és többé vissza se nézett.

Luchino Visconti felkérte az előbb említett Boccaccio ’70 című film jelmezének megtervezésére, s így hozta össze Romy Schneiderrel.

Visconti és Chanel

Visconti és Chanel

Végezetül egy rövid történet egy ikonikus Chanel-darab születésének és Romy Schneidernek a kapcsolatáról.

A 30-as évek elején Coco Chanel előszeretettel látogatta a svájci síparadicsom egyik ikonikus helyét, St. Moritzot. Ott találkozott egy osztrák arisztokratával, Hubert von Pantz báróval. Finom úriemberként azonnal elbűvölte Chanelt, olyannyira, hogy két évig egy párt is alkottak. Ebben az időben vásárolta meg a báró a Salzburg közelében lévő Mittersill kastélyt, amit aztán luxus hotellé alakított át.

A szálloda rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert, hollywoodi színésznők, köztük Marlene Dietrich kedvelt helye volt. Az amerikai Vogue magazin is többször írt a hely rendkívüliségéről. Chanel egyik látogatása során felfigyelt a liftkezelő fiúk egyenruhájára, melyet aztán jó 20 évre elraktározott. Végül az 50 es évek elején vette elő újra az ötletet, és alkotta meg a híres, Chanel kosztümök kabátkáját, melyet Romy Schneider is előszeretettel viselt, hiszen tökéletesen állt rajta, s kifogástalanul tudta viselni.

Coco Chanel és Romy Schneider barátsága Chanel haláláig tartott. A sors fintora, hogy az 55 évvel fiatalabb színésznő, mindössze 12 évvel élte túl a Haute Couture nagyasszonyát. 

Romy Scheider Chanel kosztümben

Romy Scheider Chanel kosztümben

Previous
Previous

Grace Kelly kedvence

Next
Next

Kesztyűviselés régen és ma