Grace Kelly kedvence

A Hermès cég Kelly táskája egyszerre státusszimbólum és klasszikus értelemben vett divatkiegészítő. A táskát Grace Kellyről nevezték el, de hogyan is kezdődött a történet?

 Émile-Maurice Hermès, az alapító unokája tervezte és gyártotta le 1892-ben a prototípust abból a célból, hogy a lovak nyergeit legyen miben tartani és szállítani. Mivel a felsőosztálynak tervezett, ezért elegáns, kiváló minőségű, ugyanakkor praktikus is volt. Nem sokkal később ezt a darabot alapul véve tervezett a feleségének egy női táskát, amely formájában teljesen megegyezett ezzel, méretében viszont jobban idomult a női testalkathoz. Újabb évtized telt el, s ezúttal már Hermès veje, Robert Dumas vette kézbe a tervezést, és alkotta meg a ma ismert Kelly táska formáját, amely akkor még a „Sac à Dépêches” nevet viselte.

Grace Kelly az 50-es évek elején már híres és befutott színésznőnek számított, s épp egy milliomos elkényeztetett lányát alakította a Hitchcock által rendezett „Fogjunk tolvajt” című filmben, 1955-ben. A jelmeztervező Edith Head volt, és Hitchcock felajánlotta mindkettőjüknek, hogy a forgatás szünetében látogassanak el egy Hermès üzletbe, és vásároljanak kedvükre. Grace Kelly, ahogy meglátta a Hermès termékeket, azok formáját, azonnal beleszeretett a márkába.

Grace Kelly

Grace Kelly

Ezért a Hermès cég a film forgatására felajánlott egy táskát, amit Grace Kelly annyira megszeretett, hogy utána időről-időre ezt a márkát viselte. Hermés táskával látható azon a képen is, amelyen III. Rainer monacói herceggel való eljegyzését bejelentették, s azon is, amikor az esküvőt követően a növekvő hasát próbálta eltakarni a kíváncsiskodó fotósok elől. Mivel Grace Kelly akkoriban ismert sztárnak számított, a világ számos magazinjának címlapján közöltek róla képet, sokszor a már említett Hermès táskával. Ez annyira összekapcsolódott Grace Kellyvel, hogy a rajongói hamarosan „Kelly bagként” kezdték emlegetni és keresni az ominózus táskát.

A Hermès cég csakhamar meglátta a nagy üzletet ebben, így 1970-ben hivatalosan is Kelly bag-re keresztelte át a táskát, mely minden tekintetben egyedi, kézműves munka, szemet gyönyörködtető darab. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia azonban annak, aki szeretne egyet megvásárolni. Készletet nem tartanak belőle, egyedileg lehet csak megrendelni, aminek induló ára 10 ezer dollár.

Grace Kelly, III. Rainer herceg és a Kelly táska

Grace Kelly, III. Rainer herceg és a Kelly táska

 

Previous
Previous

Dior múzsái: Marlene Dietrich

Next
Next

Coco Chanel & Romy Schneider