Dior múzsái: Marlene Dietrich

Számos ismert divatdiktátor tervezett mozifilmekhez jelmezeket, de Christian Dior már jóval azelőtt dolgozott a filmiparban, mielőtt 1947-ben megalapította saját divatházát.

Amikor 1939-ben még csak egyszerű munkatársként dolgozott a népszerű Piguet divatházban, szinte anonimként tervezett az akkori néma filmekhez jelmezeket. 

Az első Dior divatbemutatóra 1947 februárjában került sor, ahol már Marlene Dietrich is megjelent, nem is akármiben. Az ünnepi alkalomra a ,,Chandernagor” nevet viselő ruhát választott, amely a ház első kollekciójából származott. Barátságuk mélységét mutatja, hogy Marlene Dietrich olyan darabban jelent meg, amit aznap este mutattak be először. Az énekesnő ekkoriban Párizsban élt, nem messze a Dior háztól, de művészbarátai révén már ekkor igaz barátság fűzte Christian Diorhoz.

A híres Chandernagor ruha (forrás: Deutsche Kinemathek)

A híres Chandernagor ruha (forrás: Deutsche Kinemathek)

Marlene Dietrich az 1940-es évek végére már befutott színésznőnek számított, köszönhetően a 30-as évek néhány sikerfilmjének, amelyekkel megalapozta hírnevét. Pályafutásában a következő nagy lépés 1949-ben következett be, amikor Alfred Hitchcock legújabb filmes terveit vázolta Jack Warnernek, a Warner Brothers cég elnökének, és egyúttal értésére adta, hogy a női főszereplőnek Marlene Dietrichet szeretné felkérni.

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich

Az 1950-ben elkészült Stage Fright című darab szerződésének tárgyalásakor – amikor a jelmeztervező személyéről esett szó – Dietrich nagyon világosan fogalmazott: kizárólag Christian Diort hajlandó elfogadni. Hitchcock és Warner óriási hibát követtek el, hiszen nem adtak rögtön választ Dietrichnek, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen Dior ekkor már befutott tervező volt Párizsban, legújabb darabjai felsőkategóriás árban mozogtak.

Marlene Dietrich látva a két férfi hezitálását, így fogalmazott:  ,,No Dior, no Dietrich!” Így nem volt más választásuk, mint elfogadni a kikötését és felkérni Monsiur Diort, hogy tervezze meg a film jelmezeit. A divatdiktátor a felkérésnek örömmel tett eleget, sőt 25 százalék kedvezménnyel hálálta meg a két férfi döntését.

Marlene Dietrich természetesen azonnal Párizsba utazott, hogy rögtön nekilássanak a megfelelő ruhák kiválasztásának. A vázlatokat aztán Londonba küldték, ahol a film előkészületei miatt Hitchcock is tartózkodott, aki így áldását adhatta a vázlatokra.

Marlene Dietrich meglehetősen okos nő volt, mivel a szerződésben nemcsak azt kötötte ki, hogy Dior ruhákat viseljen a filmben, hanem azt is, hogy a film bemutatója után az összes Dior ruhát megtarthassa magának.

Marlene Dietrich a Stage Fright című filmben

Marlene Dietrich a Stage Fright című filmben

A Stage Fright című  film Dior első, hivatalos hollywoodi mozifilmje volt, de nem az utolsó. A követő években még számos nagyszabású produkcióhoz tervezett szebbnél-szebb ruhát híresebbnél-híresebb színésznőknek.

(Legközelebb Ingrid Bergmann és Dior kapcsolatát mutatjuk be.)

marlene_dietrich_1_1948.jpg
Previous
Previous

Jennifer Lopez és az ikonikus zöld Versace ruha

Next
Next

Grace Kelly kedvence