Jennifer Lopez és az ikonikus zöld Versace ruha

Jennifer Lopez énekes, színésznő, híresség – a nők épp annyira csodálják, mint amennyire a férfiak. Pár hónapja jelent meg szépségápolási termékeivel az Egyesült Államokban, mely hatalmas siker, a nők már a világ számos pontján keresik annak lehetőségét, hogy hozzájussanak. Amit J-Lo használ, az csak jó lehet, az kell mindenkinek – gondolják sokan.

Ha bárhol elénk kerül egy J-Lo fotó, a nagy többség bizonyára nem fog rögtön tovább lapozni. Valószínűleg pár pillanatig elmerengenek a képen, ki az alakját csodálja, ki az öltözködését, ki a stílusát. Jennifer Lopez éppen ötven éves volt, mikor újra belebújt annak a zöld Versace ruhának a hasonmásába, amely húsz évvel korábban felrobbantotta az internetet.

 Nézzük ennek az ikonikus zöld ruhának a történetét!

A Grammy-díj átadóján, 2000-ben Jennifer Lopez egy merész Versace ruhában jelent meg, hogy pózoljon a kamerák előtt. Nem ő volt azonban az első, aki ezt a ruhát viselte. Donatella Versacen láthatta a közönség először a ruhát 1999-ben, a milanói divathéten.  Donatella ekkor már két éve vezette a Versace divatcéget, miután bátyját két évvel korábban Miamiban meggyilkolták. 

Donatella Versace 1999-ben (forrás:pinterest)

Donatella Versace 1999-ben (forrás:pinterest)

Néhány hónappal később, 2000 januárjában a Spice Girls együttes híres énekese, Geri Halliwell szintén ezt a kihívó zöld selyemruhát választotta a Music Awards franciaországi díjátadóra. A Spice Girls ekkor a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb lányegyüttese volt. Érdekes ugyanakkor, hogy az énekes öltözete korántsem kapott akkora figyelmet, mint egy hónappal később Jennifer Lopez esetében.

Geri Halliwell 2000-ben (forrás: pinterest)

Geri Halliwell 2000-ben (forrás: pinterest)

Egy hónappal később J-Lo a Grammy-díj 2000 februári díjátadójára nagyon gyorsan kiválasztotta, hogy miben jelenlen meg. Amint meglátta a Versace ruhát, azonnal beleszeretett, és elhatározta, hogy azt fogja viselni. Stylistja próbálta lebeszélni róla azzal, hogy őrültség olyan ruhában megjelenni, amilyet alig pár hónappal korábban már egy nagy sztár viselt. De J-Lo-t ez nem érdekelte, úgy gondolta, a ruha elég provokatív ahhoz, hogy minden szem rászegeződjön. És igaza volt. Ahogy megjelent az ominózus esten, azonnal, mindenki a ruha után kezdett kutatni az interneten. Mivel rengeteg keresésről volt szó, a Google új fejlesztésbe kezdett, aminek köszönhetően a felhasználók már fénykép alapján is tudnak keresni az interneten, nemcsak szöveg után. Így született meg a Google Image fejlesztés, melynek létrejöttét a zöld Versace ruhának köszönhetjük.

jlo2000.jpg

 Donatella Versace később ezt nyilatkozta a ruháról és a Google-ről.

„Azon az estén, 20 évvel ezelőtt, olyan sok ember keresett rá az interneten Jennifer ruhájára, hogy a Google minden idők egyik legnépszerűbb, legtöbb keresési eredményét hozta rövid időn belül. Bár az emberek egy konkrét fotóra voltak kíváncsiak, amin jól látható a ruha, de a Google akkor ezt még nem tudta kezelni, így a keresés nem volt eredményes. Ekkor a Google kitalálta, hogy egy fejlesztésnek köszönhetően létrehozzák a Google Imaget, amivel már fotókra is lehet keresni. Ezzel megmutatták, hogy a technológia az emberi szükségletnek megfelelően képes fejlődni, s ennek háttere jelen esetben maga a divat.”

Bár többször meggyanúsították a Google-t azzal, hogy fizetett azért, hogy J-Lo ezt a ruhát vegye fel, ami után tömegek keresnek rá a neten, ezt azonban mindkét fél határozottan cáfolta.

Húsz évvel később, 2020-ban a ruha sztárok általi debütálásának húsz éves évfordulóján Jennifer Lopez ismét egy Versace ruhába bújt, amely komoly hasonmása volt a korábbinak. Ebben vonult aztán végig Milánóban a Versace divatbemutatón és bizonyította be, hogy ötven évesen is ugyanolyan sikert – ha nem nagyobbat – tud aratni a megjelenésével, mint húsz évvel korábban. J-Lo ragyogott az estélyi ruhában, amely nem volt kevésbé merész vagy provokatív, mint a húsz évvel korábbi, s ezúttal is sokakat elbűvölt a megjelenésével. 

Jennifer Lopez 2000-ben és 2020-ban (forrás: Reuters)

Jennifer Lopez 2000-ben és 2020-ban (forrás: Reuters)

Talán nem Jennifer Lopez volt az első, aki megjelent ebben a zöld estélyiben, de mindenképpen a leghatásosabb, s ami legalább annyira fontos: ez a varázslatos ruha egy életre szóló barátságot hozott számára Donatella Versaceval, a Google-t pedig egy technikai újításra késztette.

Previous
Previous

Katalin hercegné és ruhatára

Next
Next

Dior múzsái: Marlene Dietrich