Lucien Lelong- francia divattervező, akinél Dior is tervezést tanulta

Lucien Lelong 1889-ben született Párizsban.  Szülei egy kis szabóság tualjdonosai voltak, így mondhatni, hogy a divat világát az anyatejjel együtt szívta magába.18 éves volt,amikor szülei vállalkozásában elkezdett dolgozni. Az első Lelong tervek 1913-ban debütáltak a Vogue magazinban. Rövid időn belül teljesen átvette az üzlet írányításást  és készen állt élete első divatbemutatójára. A szerencsétlen véletlen azonban úgy hozta, hogy a divatbemutató a I,. Világháború kirobbanásának másnapjára volt meghirdetve, így az első kollekció bemutatása elmaradt. Szinte azonnal behíták katonának, hírszerző tiszként kezdte meg szolgálatát.

A háború befejeztével visszatért a divat világába, és nem sokkal később megnyitotta saját divatszalonját, a House of Lelong-ot."

Lelong tervezés

Lelong zseniális marketingérzékkel gyakran kért meg előkelő nőket, hogy modellt álljanak és fotózzák le őket a kreációi viselésében, cserébe pedig kedvezményt kaptak. Pályafutása csúcsán közel 1200 alkalmazottat foglalkoztatott a cégnél. Ruháira az elegancia mellett a kényelem is jellemző volt, fontosank tartotta, hogy a test mozgását kövessék a ruhák.  Bár nem éppen mindent saját kezűleg tervezett, látásmódja és kreativitása mégis a legkülönlegesebb tervezők közül néhányat hozott magával, akiknek a neve még napjainkban is ismert, köztük a néhai Christian Diort, Hubert de Givenchyt és Pierre Balmaint, természetesen az említett nagyszerű tervezők mindegyike végül saját divatházat nyitott, ami némiképp érzékelteti, hogy Lucien munkássága mennyire jelentős és befolyásos a francia divat és haute couture világában. 

Második felesége, egyben múzsája, Natalia Pavlovna Paley volt. Natalia élete meglehtősen regényes volt.. Apai ágon, II. Miklós cár unokatestvére, anyai ágon pedig magyar felmenőkkel rendelkezett, édesanyja Olga Meszaros volt. Gyerekkorában szinte valamennyi férfi családtagját elveszítette, anyjával és lánytestvéreivel szökött el először Finnországba, majd Svédországba, onnan Svájcba, végül pedig Franciaországba. Párizsban többször felkereste a Lelong házat, míg a mester előbb modelljének kérte fel, majd feleségnek. Lucien mindenben hallgatott felesége véleményére, már ami a ruhák tervezését illette. Házasságuk mégsem volt boldog, amiben közrejáthatszott az is, hogy Lelong a saját neméhez vonzódott.

Natalia Paley

1939. szeptemberében kikiáltották a háborút, egyes párizsi divatházak bezártak, néhányan nyitva maradtak. Lelong ekkor már a francia haute coutre divatszövetség elnökének választották, s az ő feladata volt, hogy tárgyalásokat folytasson a megszálló német rezsimmel. A nácik minden eszközzel, beleértve az erőszakot is, át akarták költöztetni Párizst Berlinbe. 

A náci terv szerint a párizsi divatházakat (tervezőkkel együtt) Németországba vagy Ausztriába költöztették volna, ahol német szabók új generációját képezték volna ki. A nácik azt várták, hogy egy generáción belül a couture már nem francia, hanem német lesz. Lélegzetelállítóan arrogáns ambíció volt azt hinni, hogy egy egész iparágat kisajátíthatnak. Lelong rámutatott, hogy a terv megvalósíthatatlan. A francia divat több ezer szakképzett kézművestől függött, amely tudást nem lehetett egyszerűen átadni, évtizedekbe telt, amíg a szükséges kézműves szintet el lehetett érni.  A nácik végül meghátráltak, Lelong pedig tárgyalt a gyártás fenntartását biztosító szövetellátás megtartásáról. A megszállóknak az volt az egyetlen kibúvójuk, hogy besorozzák a hadseregbe a munkaerőt. Először 80 százalékot követeltek; Lelong ezt öt százalékra csökkentette.

A háború végével Lelong-ot azzal vádolták meg, hogy kollaboráns volt. Ügye bíróság elé került, de felmentették. A bíró úgy ítélte meg, hogy Lelong csak minimális mértékben működött együtt a nácikkal, hogy megmentse Franciaország kulturális örökségét és a munkások munkahelyeit.

Lelong ott volt a közönség soraiban, egykori tanítványa, Christian Dior első bemutatóján 1947 februárjában. Dior mindig szívesen emlékezett vissza a Lelongnál töltött időre, és nagyra értékelte, hogy főnöke nyugalmat adott neki, hogy gondolkodjon és álmodozzon. A következő évben Lelong egészségügyi problémákra hivatkozva bezárta háza kapuit, és Biarritzba költözött. Ott halt meg 1958-ban.

Lehet, hogy tervei feledésbe merültek, de nélküle ma nem lenne párizsi divat.

Lelong tervezés

Fotók: Pinterest

Previous
Previous

Diane von Fürstenberg- divattervező: “Fear is not an option" (a félelem nem opció)

Next
Next

Fiona Walker (férjezett nevén: Fiona von Thyssen-Bornemisza de Kászon) nem mindennapi élete.