Lilly Pulitzer

image8_1.jpg

Nyár, napfény, tenger

Nyár, napfény, tenger. A legjobban talán ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni Lilly Pulitzer koncepcióját. Valahányszor valamelyik ruhájára nézünk, a napfényes floridai homokos part vagy a pálmafák jutnak eszünkbe és ez nem véletlen. 

A történet az ötvenes évekig nyúlik vissza. Nem kell divattörténésznek lennünk ahhoz, hogy tudjuk, Európában a divat épp nagy átalakulásokon ment keresztül A világháború után egy évtizeddel Dior, Givenchy, Chanel diktálta a francia divatot, és ezzel befolyásolta az egész világ stílusát. Ugyanebben az időszakban nyitotta meg Lilly Pulitzer (férje a Pulitzer-díj névadójának unokája) első divatüzletét Palm Beachen, ami tulajdonképpen egy véletlennek volt köszönhető. A történet ugyanis ott kezdődött, hogy a fiatalasszony, Lilly először egy gyümölcslés standot nyitott. Férjének hatalmas narancsfa ültetvénye volt, így adta magát, hogy a gyümölcsökből levet préseljen, és frissítőként árulja a forró floridai melegben. Rövid idő alatt rájött arra, hogy a sok gyümölcsfacsarás bizony olykor-olykor nyomot hagy a ruhákon. A nők legnagyobb örömére nem egy új kötény beszerzésével oldotta meg a problémát, hanem varratott magának néhány pár olyan színes, tarka ruhát, amin a foltok sem annyira feltűnőek, ugyanakkor továbbra is csinos megjelenést kölcsönöznek. Így történt, hogy a hölgyek már nem azért álltak sorban a standnál, hogy gyümölcslevet vegyenek maguknak, hanem azért, hogy kikönyörögjenek egy-egy darabot a tetszetős ruhákból.

Lilly Pulitzer hamar átlátta a helyzetet és váltott. A gyümölcsöket hátrahagyva színes, vidám, bohókás ruhákat kezdett gyártatni, és nagyon hamar nagyon népszerű lett velük.

image7_1.jpg

Az igazi áttörést azonban az jelentette, amikor egykori osztálytársnője, az akkori First Lady – Jacquelin Kennedy – is felvette az egyik ruháját. Az történt, ami manapság is, ha egy celeb hord egy ruhát – mindenki olyat akart. Lilly Pulitzer nagyüzemi gyártásba kezdett, és sorra nyíltak a ruháit árusító üzletek.

Jelenleg is rendszeresen gyárt a cég Jacquelin elnevezésű ruhákat, melyeket piacra dobás után rekordgyorsasággal vásárolnak meg a leghűségesebb (vagy inkább legelszántabb) vevők.

A márka az évek folyamán hullámvölgybe került, a 80-as években jó pár évig szüneteltették is a gyártást. Végül sikerült újra a csúcsra jutni, és jelenleg is hatalmas népszerűségnek örvendenek a ruhái, elsősorban Amerikában. Az árak tekintetében sem hétköznapi ruhákról van szó, viszont kétségtelenül tükrözik a Palm Beach-i hangulatot. Sőt, külön érdekesség, hogy a cég tudatosan nem készít ősszel vagy akár télen is viselhető darabokat, csupán nyári, tengerpartiakat. Lilly Pulitzer ezt azzal magyarázza, hogy valahol mindig nyár van. 


 
ikon_small.png
 
Previous
Previous

Villa Ephrussi

Next
Next

Medici Katalin és az illatos kesztyű