Karácsonyi filmajánló

Karácsonyra hangolódva utolsó előtti bejegyzésemet teszünk közzé, amelyben mi másról, mint hangulatos karácsonyi filmekről lesz szó.

Nyilván valamennyien ismerünk karácsonyi filmeket, bizonyára sokan szeretik az Igazából szerelem (Love Actually, 2003), a Reszkessetek betörők (Home Alone, 1990), a Holiday (The Holiday, 2006) című mozikat, de ide sorolom a Sissi sorozatot is, mely ugyan nem karácsonyi, de a televízió az ünnepek alatt mindig levetíti mindhárom részt.

Törekszünk arra, hogy újdonsággal tudjunk szolgálni a bejegyzéseinkkel, így most nem ezeket a hagyományos filmeket, nem is rajzfilmeket ajánlunk, hanem olyanokat, melyek bár régebbiek, de karácsonyi hangulatukkal elvarázsolnak.

 

The Shop Around the Corner (1940)

The_Shop_Around_the_Corner_(1940_poster_-_Style_C).jpg

 

A film magyar címe Saroküzlet, de a történet Illatszertár néven ismerős. Az 1940-ben készített film a magyar származású László Miklós nevéhez fűződik. László 1938-ban, a zsidóüldözések miatt emigrált Amerikába, s Magyarországon akkor már befutott írónak számított. 1937-ben mutatta be a Pesti Színház az Illatszertár című darabját, amelyet Amerikában való letelepedése után az MGM cég megfilmesített. Olyan színészóriások szerepelnek benne, mint James Stewart és Margaret Sullavan.

A történet középpontja egy illatszertár, ahol a karácsony közeledtével hatalmas a forgalom. A főszereplő, Kralik úr ismeretlenül levelezik egy hölggyel, és abban reménykedik, hogy az ünnepeket vele tudja tölteni. A levélváltások során ugyanis fülig szerelmes lett a lányba. Közben Novák kisasszony munkára jelentkezik az üzletbe, akit a hatalmas forgalom miatt rögtön fel is vesznek, kiváltva Kralik úr ellenszenvét és aggodalmát, hogy a nő a helyére tör. A filmben aztán lesz szó szerelmi háromszögről, kirúgásról, csalódottságról, magányról és….. A többit megtudják, ha megnézik a filmet.

A darabot színházak is játsszák, a pandémia előtt a Centrál Színház tartotta műsorán. Rendkívül népszerű előadásról van szó, nagyszerű szereposztással. Ha ismét tudunk majd színházba menni, a darabot érdemes a megnézendők listájára venni.

A film csak angol nyelven érhető el (az Amazonon illetve a Netflixen kölcsönözhető), de szerencsére készült belőle magyar változat is 1987-ben, Illatszertár címen, a Youtube-on megtekinthető.

 

Holiday Inn (1942)

51j89zaXrNL.jpg

 

A film cselekménye végtelenül bájos történet, parádés szereposztással. Az 1942-ben forgatott film főszereplői Bing Crosby és Fred Astaire, zenéjét pedig Irving Berlin szerezte, aki ezért 1943-ban Oscar díjat kapott. (a filmhez kapcsolódó zenéről korábban már írtunk)

A történet szerint a Bing Crosby által alakított főszereplő visszavonul a zenés karriertől, és vidéken kezd új életet kedvesével. Holiday Inn-t, vagyis csak az ünnepek alatt nyitva tartó fogadót terveznek létrehozni, de az addig hűséges kedvese más oldalán keresi a boldogságot. A bonyodalmak innen indulnak, időközben azonban feltűnik egy újabb hölgy, aki tovább csavarja a szerelmi háromszöget. Az eredeti elképzelés szerint Irving Berlinnek minden ünnephez kellett egy dalt írnia, közülük a legnehezebb a karácsonyi volt, az idővel népszerűvé vált White Christmas. A feladat nehézsége abban állt, hogy zsidó vallása miatt nem ünnepelte a karácsonyt, s évtizedekkel korábban az ünnepek alatt veszítette el pár hetes gyermekét. E fölötti szomorúság a dalban is tükröződik.

A film csak angol nyelven érhető el illetve kölcsönözhető a legnagyobb szolgáltatóknál (a Netflixnél és az Amazonnál).

 

 

Meet Me in St. Louis (1944)

Meet_Me_in_St._Louis_poster.jpg

 

Az 1944-es amerikai film női főszereplője Judy Garland, rendezője pedig Vincente Minnelli. A történet a 20. század elején játszódik, amikor a Smith család St. Louisból New Yorkba költözik öt gyermekükkel, akik épp karácsony estéjén keverednek hatalmas bonyodalmakba.

A film alapja Sally Benson könyve, amelyet a gyerekkoráról írt. Így a film a gyerekek szemszögéből játszódik, ezért is remek családi mozi. Eredetileg a magyar származású George Cukor rendezte volna, de háborús katonai szolgálatai miatt Vincent Minnelli kapta meg a rendezés jogát. Így a véletlennek köszönhetően egymásra talált a rendező és a női főszereplő, s kötöttek házasságot a film megjelenését követő évben. Házasságukból született a kiváló színésznő és énekes, Liza Minnelli.

A film leghíresebb dala a „Have Yourself a Merry Little Christmas” csupán egy véletlennek köszönhető, mivel a dal szerzője, Hugh Martin először kidobta a szemétbe, mert nem tetszett neki. Erről a történetről korábban már bővebben írtunk.

A dal egyébként tökéletesen illik a jelenthez, melyben Judy Garland vigasztalni próbálja hétéves húgát (Margaret O’Brient), aki azon szomorkodik, hogy költözésük miatt nem találja meg őket az ajándékokkal a Télapó. A film gyönyörűen mutatja be a család fontosságát, az összetartást és a karácsonyi csodavárást. 

 

White Christmas (1954)

whitechristmas(1).jpg

 

Az 1954-es film főszereplői: Bing Crosby és Rosemary Clooney. A zenéjét Irving Berlin szerezte.

A film története szerint a háborúban együtt harcoló két katona később előadóművész lesz, s esténként együtt járják a klubokat, hogy előadják dalaikat és pénzt keressenek.

Az egyik fellépés alkalmával megismerkednek a „Nővérek”-kel, akik szintén duót alkotnak és hozzájuk hasonlóan zenés előadásokkal keresik a kenyerüket. Szerelem, ármány, csalódottság, sikerek jellemzik a filmet, s keretként a mindent átszövő karácsonyi hangulat.

A film címadó dalának születéséről korábban már írtunk. Annyit elárulunk, hogy a betétdal ugyanaz az Irving Berlin által szerzett zene, amit a Holiday Inn című filmben már évekkel korábban bemutattak.

 

Previous
Previous

Stille Nacht- Csendes éj

Next
Next

Karácsonyi zenetörténeti kalauz