Divat a Fehér Házban

Cikkünket frissítettük.

2021. január 20-án az újonnan megválasztott demokrata Joe Biden letette hivatali esküjét és az USA 46. elnökeként megkezdte munkáját.

Minden apró részletében kidolgozott ceremónián került sok a beiktatására, amelynek egyik sarkalatos pontja a hivatali eskütétel, a másik pedig – már új elnökként – a beiktatási bálon való részvétel. Az újonnan megválasztott first ladyk természetesen ilyenkor a figyelem középpontjába kerülnek, mindenki árgus szemekkel figyeli, milyen ruhát viselnek, ki tervezte és mit akarnak üzenni vele. Következzen most egy rövid összefoglaló a történelem négy first ladyjének ruhatáráról.

 Jackie Kennedy

Jackie Kennedy már jóval férje elnökké választása előtt stílusikonnak számított. Bármilyen hivatalos eseményen jelent meg, öltözködése mindig nagyobb hangsúlyt kapott, mint maga az alkalom. Férjéhez hasonlóan rendkívüli népszerűségnek örvendett, sokan rajongásig szerették, figyelemmel kísértek minden eseményt, amelyen megjelent. Kennedyt 1960. november 8-án választották az Egyesült Államok elnökének. Alig két héttel a választások után Jackie Kennedy életet adott második gyermeküknek, John Jr.-nak. A császármetszéses szülés utáni napokban sem tétlenkedett a friss anyuka, hiszen azonnal nekilátott a beiktatási ünnepségen viselt megfelelő ruha kiválasztásának.

Ekkor már többször dolgozott együtt Oleg Cassinivel, aki korábban a Paramount Picturesnél dolgozott, és a legnagyobb sztároknak tervezett ruhákat. Így nem meglepő, hogy Jackie asszisztense „bekérette” Cassinit a kórházba, hogy mutassa be a frissen szült anyukának azokat a ruhákat, amelyeket, mint leendő first ladynek ajánlana. Cassini magabiztos volt, hiszen már az egész Kennedy családnak tervezett ruhákat. Ám amikor belépett Jackie szobájába, megdöbbenve tapasztalta, hogy rajta kívül számtalan híres tervező vázlata van a kezében, s Jackie nyilván közülük választja ki a megfelelő tervezőt és ruhát.

Ám amíg a többi tervező az aktuális kollekciójából ajánlott ruhákat, addig Cassini kizárólag Jackienek tervezett egy húsz darabból álló kollekciót, és ezeket mutatta be. Valamennyi ruha megfelelt a first lady ízlésének így Jackie Cassinit választotta, és az általa ajánlott egyszerű vonalvezetésű világoskék kosztüm mellett döntött. Színekkel és öltözékekkel foglalkozó szakemberek szerint a világoskék ruhával Jackie egyértelműen férje támogatását és a háttérben meghúzódó szerepét fejezte ki, vagyis azt, hogy mindig mellette áll, de kettejük közül nem ő lesz a dominánsabb.

Forrás: The Life Picture Collection

Forrás: The Life Picture Collection

Szintén Cassini tervezése a gyönyörű, halványsárga estélyi ruha, amelyet Jackie az ünnepséget követő bálon viselt. A first lady és Cassini további együttműködése legendássá vált, a tervező évente 100 ruhát készített Jackie-nek, aki kizárólag az ő kollekcióit viselte a hivatalos programokon.

Forrás: Smithonian Museum

Forrás: Smithonian Museum

 Michelle Obama

Barack Obama kétszer tette le elnöki esküjét, először 2009-ben, másodszor pedig 2013-ban.

Michelle Obama két teljesen különböző outfitet választott az ünnepségekre, előbbin egy feltűnő, sárga ruhában jelent meg, utóbb pedig egy visszafogott kék kabátruhában. 

2013. január 20-ára, a második elnöki beiktatás napjára Thom Brown tervezett ruhát a first ladynek. 

Thom Brown neve sokak számára ismeretlenül hangzik, jóllehet szakmájában igencsak elismert. Hírnevét leginkább férfi kollekciók tervezéséből szerezte, és csak évekkel később kezdett női ruhákkal is foglalkozni, de mindvégig megtartotta a férfias vonalat. Elmondása szerint Michelle Obama ruhája, amelyet férje beiktatásakor viselt, szintén férfias anyagú és mintájú darab volt, ennek ellenére – ahogyan a felvétel is mutatja – remekül lehetett női ruhákat is tervezni belőle, kihangsúlyozva vele viselőjének karizmatikus, határozott egyéniségét.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Az ünnepséget követő bálon Michelle Obama már Jason Wu, tajvani tervező ruháját viselte. Elődeihez viszonyítva nem túl gyakori az ennyire határozott szín, de kétséget kizáróan remekül mutatott viselője a piros estélyi ruhában, nem mellesleg tovább erősítette vele az előbb említett karizmatikus imázst.

Forrás: The Atlantic

Forrás: The Atlantic

 Melania Trump

 Donald Trump beiktatási ünnepségére 2017. január 20-án került sor. Trump személyisége már akkor és azóta is meglehetősen megosztó volt, így a leendő first ladynek a megfelelő tervező kiválasztásakor, egy nagy sajtó visszhangot kiváltó problémával kellett szembenéznie. Trump győzelmét követően ugyanis számos híres tervező kijelentette, hogy nem hajlandók ruhát tervezni Melanie Trumpnak. Marc Jacobs, Tom Ford és sok más tervező élesen bírálták Trump politikáját, és egyértelművé tették, hogy a nézeteivel nem tudnak azonosulni, így a leghatározottabban elutasították, hogy a first lady az ő kollekciójukban jelenjen meg.

Természetesen akadt még bőven jelentkező, így végül Ralph Lauren lett a befutó. Szerencsés választás volt a személye, mert amerikairól van szó, s egy Jackie Kennedyére nagyon hasonlító ruhát sikerül terveznie: szintén világoskék színű, hasonlóan háromnegyedes ujjú kabátkát, hozzá illő bőrkesztyűvel.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Melania Trump estélyi ruháját Hervé Pierre, amerikai-francia divattervező tervezte, aki több first ladynek készített már ruhát, így Laura Bushnak, Hillary Clintonnak vagy épp Michelle Obamának. Ezúttal egy gyönyörű krémszínű estélyiről van szó, amely bár nemesen egyszerű, mégis van benne egy csöpp rafinéria, tökéletes megjelenést biztosítva viselőjének.

A ruha, az ünnepséget követően, a Smithsonian Museumba került, ahol valamennyi, korábbi first lady beiktatási báli ruháját őrzik.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

 Jill Biden

Jill Biden egy New-York-i divattervező ruháját választotta a beiktatási ünnepségre. A Markarian cég tervezője, Alexandra O'Neil élénk kék színű ruhát, hozzáillő kabátot és maszkot tervezett a first lady-nek, a ruha nyakán nyakán Swarovski kristályokkal. Elmondása szerint a kék a “bizalom, magabiztosság és állandóság” színe. Talán nem meglepő, hogy korábban már több first lady is kékben jelent meg a beiktatási ünnepségen, gondoljunk csak Jackie Kennedy-re vagy Melania Trumpra.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A beiktatási bál helyett ezúttal egy nagyszabású koncertre került sor virtuális keretek között. A televízió által is sugárzott “Celebrating America” eseményt az elnök és felesége a Fehér ház erkélyéről tekintette meg.
Jill Biden fehér ruhára váltott, melyet Gabriela Hearst tervezett. A ruha alkotójának elmondása szerint a számtalan kis virág a ruha alján az Egyesült Államok valamennyi tagállamára utal.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

 

Previous
Previous

Felhők felett 2. rész

Next
Next

Felhők felett