Cristóbal Balenciaga divattervező, aki még Hitelerrel is szembe mert szállni!

"Hitler a francia Haute Couture-t Berlinbe akarta áthelyezni. Hat hatalmas németet küldött hozzám ... hogy beszéljünk erről. Azt mondtam, hogy ennyi erővel akár az összes bikát is elvihetné Spanyolországból Berlinbe, és megpróbálhatna ott bikaviadalokat tartani".

Az alábbi mondatoki Cristóbal Balenciaga spanyol divattervezőtől származnak és Hitlernek arra a megdöbbentő elképzélésre utalt, hogy az egész francia divatot Párizsból Berlinbe telepítsék át. Balenciaga szembeszállt ezzel (sikeresen), mindamellett a történészek szerint erősen szimpatizált Franco spanyol tábornokkal, aki Hitler egyik szövetségese volt.

Cristóbal Balenciaga

Balenciaga 1895-ben született egy baszk faluban, apja korán meghalt (vízbe fulladt), anyja varrónőként dolgozva tartotta el 3 gyermekét. Balenciagát lenyűgözte édesanyja munkája, és állandóan a közelében volt.

Balenciaga nagyon fiatalon, még az első világháború előtt nyitott egy ruhakészítő üzletet San Sebastiánban, majd az 1920-as években nyitott egy másikat Madridban. 1937-ben a spanyol polgárháborúnak köszönhetően Párizsba ment és hamarosan megnyitotta saját divatházát. Szabómester volt, egyike volt korának azon kevés tervezői közül, akik valóban maguk szabták ki a ruhát, ahelyett, hogy a terveket és rajzokat varrónőkre/ruhakészítőkre bízták volna. Pályatársai rendkívül elsimerően nyilatkoztak róla. Cecil Beaton szerint Balenciaga "megalapozta a jövő divatját", Dior "mindannyiunk mesterének" nevezte. Még Coco Chanel is dícsérte, azt mondta, ő volt "az egyetlen couturier a szó legszorosabb értelmében".

Joan Crawford válltöméses ruhája

Egyesek azt gyanítják, hogy Balenciaga sikerének a nácik által megszállt Párizsban köze volt ahhoz, hogy a tervező szoros kapcsolatot ápolt Hitler szövetségesével, Franco tábornokkal. A háború kitörése előtt számos ruhát tervezett Franco feleségének, és évtizedekkel később még a nyugdíjas éveiből is előbújt, hogy a fasiszta vezető unokájának esküvői ruhát készítsen. A spanyol királyi család mellett Gracy Kelly-nek és Audrey Hepburn-nek is gyakran tervezett ruhát.

1968-ban nyugdíjba vonult, végül 1972-ben szívrohamban halt meg Spanyolországban. Állítólag az utolsó szavai a következők voltak: "Ez kutya egy élet volt".

Óz, a nagy varázsló - Dorothy cipője

Fotók: Pinterest

Previous
Previous

Fiona Walker (férjezett nevén: Fiona von Thyssen-Bornemisza de Kászon) nem mindennapi élete.

Next
Next

"Ha Garbo számára véget ér a rivaldafény, akkor vele együtt távozom én is!”