Kezdőlap


2013. április 9.
A fürdőruha története
Ez a női ruhadarab sem újkori találmány. Már az ókorban is viselték.

2012. október 9.
A muzulmán nők öltözködése
Csador, burka, nikáb. Ismerkedj meg az iszlám viseletek alapdarabjaival.A harisnya története

Az elegáns harisnyához a II. világháború ideje alatt nehezen lehetett hozzájutni, és a legtöbb nőnek nem is volt rá szüksége. A hidegtől védő, vastag kötött harisnya ellenben igen kelendő volt. 1938-ban megszületett a nylon szál, az új nylonharisnyákat 1940. május 15-én kezdték árusítani az USA-ban, s négy nap alatt 4 milliót adtak el. A nylonharisnya bekerült a nőiesség fegyverei közé - ugyan a háború véget vetett fejlődésének, a megszállt országok hölgyei bármire képesek voltak, hogy megszerezzék. A háború után a megmaradt készletekre a nők rávetették magukat: 6 óra alatt 50 000 darabot vettek meg, máshol a zuhogó esőben 40 000 nőből álló sor kígyózott. Egyes helyeken a feketekereskedelem is virágzott. Aki nem rendelkezett megfelelő csereértékkel, illetve nem ápolt jó kapcsolatot az amerikai haderőkkel, az a különleges lábsminkelésre tért át, és szemceruzával imitálta a varrást. Egész kozmetikai szalonok specializálódtak arra, hogy a nők lábára reggelente, a munkába menetel előtt „harisnyát" fessenek.A) nylonharisnya 40-es évek B) Marlene Dietrich a fronton C) festett harisnya 1940 körül D) harisnya eredeti dobozban E) Marlene Dietrich mint filmcsillag F) retro fotó a 40-es évekről

Három évre rá már normalizálódott a termelés, a selyemharisnyákat egyre határozottabban leváltotta a nylontermék. A körkötőgépek a második világháború után jelentek meg, maguk mögé utasítva a varrott harisnyákat gyártó pamutkötőgépeket. A szálak súlya alapján megkülönbözették a különböző "den"-es típusokat, a nyári 8, a mindennapos 15, a vastag 30-50 denes lett.

A mai viseletben teljesen általánossá vált, modern harisnyanadrág története 1959-ben kezdődik, ekkoriban már megkezdődött a körkötött harisnyák széles körű elterjedése és ez egybeesett a miniszoknya viseletének gyorsan népszerűvé vált divatjával is. Nem volt esztétikus a miniszoknya alól kivillant harisnyakötő látványa, ez vezette Allen Grant amerikai harisnyagyárost egy olyan termék kifejlesztésére és piacra vitelére, amely az alsótestet teljesen takarja. Szintén az ötvenes években jelentek meg az első, varrás nélküli harisnyák, amelyeket azonban a gyártók előzetes reményeinél kisebb lelkesedés fogadott. A varrás nemcsak erotikusán hatott, hanem még előnyösen meg is nyújtotta a rövidebb, tömzsibb lábakat. Miért ne szerették volna hát?


A-B) reklám 1953 C) harisnyareklám 1951 D) Marylin Monroe fotózás előtt

A hatvanas években a vegyipar, az anilinfestészet fejlődése elősegítette az extrém színek tartós festését, majd megszületik a spandex, egy idomuló anyag, mely a női testet ott modellezi, ahol kell. A harisnyanadrág, melynek bugyi-része feleslegessé tette a harisnyakötőt, már szépen feszült a női testre, főleg a deering miliken anyagnak köszönhetően, mely erősen feszült és szép necc felsőrészt formált. A combkötő erotikus céllal persze megmaradt a hátul varrott harisnyákkal egyetemben, s nyáron a combfix is polgárjogot nyert.


A) divatfotó 1960-as évek B) Vogue 1960 C) Brigitte Bardot 1960-as évek

A 100%-ban nylon alapanyagú harisnyanadrágok mellett, melyek deltoidmintásak, pöttyösek és csíkosak egyaránt lehettek, az őrülten laza 70-es évek nője hordott kislányos, csipkés bokazoknit harisnyanadrággal, térdzoknit, bordás és necc harisnyanadrágokat. Csak a nyolcvanas években, a szép fehérneműk újbóli virágzásának idején éreztek rá ismét a luxusharisnyák viselésének ízére. A klasszikus, harisnyatartót igénylő modellek mellett a Stay-Upok (combfix, az ötvenes évek találmánya) is ismét divatba jöttek. Ezeknek a felső részéhez gumit vagy szilikont erősítettek, és így - optimális esetben - harisnyatartó nélkül is helyükön maradtak. Az 1980-as években az extra-rugalmas lycra szál tovább forradalmasította a harisnyagyártást, anyaga számtalan extravagáns harisnyanadrág alapanyaga lett. Azóta a hölgyek szabadon válogathatnak: szolid bézs vagy izgató fekete, varrás vagy varrás nélküli, praktikus harisnyanadrágot vagy nőies harisnyát szeretnének-e.


A) harisnyareklám B) stay-up

A harisnyanadrágok formagazdagsága nem ismer határokat. A "fishnet" (halászháló) millió formája mellett virágminták, absztrakt minták, struktúra-mintás harisnyanadrágok uralják a piacot. A 90-es években a nők "harisnyafogyasztása" megduplázódott éves szinten, elsősorban az egyre határozottabb lábkultusznak köszönhetően, másrészt a harisnyanadrág olcsóvá vált. Kiegészítőként megszülettek a macskanadrágok (legging) és lábszárvédők is. A harisnyanadrág ma a női ruhatár elengedhetetlen kelléke. Az iránta megnyilvánuló kereslet ingadozik ugyan – főleg a különleges mintázatok és esztétikai hatások tekintetében –, mert ha például hosszú szoknya, hosszú nadrág a divat, a harisnyanadrág esztétikai szerepe csökken, bár télen a melegítő hatása mégis fontos.


A-B-C-D) a ma harisnyái

 

Előző oldal:
A kezdetektől a műselyem megszületéséig


2/2

 

Forrás:
Claudia Piras 2002. Az örök nő. Köln
Wikipedia: Harisnya/Harisnyanadrág
http://hu.wikipedia.org/wiki/Harisnyanadr%C3%A1g#cite_note-3
Szűr Krisztina 2008. A harisnya története
http://www.protokoll-etikett.hu/cikk/55120/a-harisnya-tortenete-a-praktikus-holmitol-a-noiesseg-szimbolumaig?wa=PERSS0848

 

Kapcsolódó néznivaló:
A nejlonharisnya a II. világháború után meghódította az egész világot. Az "Így készült" sorozatból azt is megtudhatjuk, hogyan gyártják napjaink harisnyanadrágjait.

 


A Jeans a demokráciát jelképezi a divatban

/ Giorgio Armani /
Rss Kövesd Twitteren Megosztás
Társszerkesztőt keresünk!
UMB! 2007-2014 | © divattortenet.hu | minden, ami divattörténet, viselettörténet | no!spam |