Kezdőlap


2013. április 9.
A fürdőruha története
Ez a női ruhadarab sem újkori találmány. Már az ókorban is viselték.

2012. október 9.
A muzulmán nők öltözködése
Csador, burka, nikáb. Ismerkedj meg az iszlám viseletek alapdarabjaival.

Divatházak, divattervezők, divatikonok kislexikona

F
G
H
I
K
L
N
O
P
R
S-SZ
T
U
Y-ZS

Marilyn Monroe (1926.06.01. - 1962. 08.05.)

A kezdetek
Norma Jeane Mortenson, vagy ahogyan mindenki ismeri: Marilyn Monroe 1926. június 1-jén született Los Angelesben. Családi problémái miatt gyermekkora nagy részét nevelőszülőknél vagy intézetekben töltötte. A kiegyensúlyozottabb élet reményében 16 évesen otthagyta az iskolát és hozzáment James Doughertyhez.
Karrierje 1944-ben kezdődött, amikor egy magyar származású fotós, André de Dienes modellt keresett készülő háborús plakátjához egy hadianyag gyárban. A művész elmondása szerint Norma Jeane szépségével kiragyogott a többi munkáslány közül, fehér hattyú volt társnőihez képest. A plakátnak nagy sikere lett. Norma Jeane az elkövetkezendő években címlapokon szerepelt, kisebb reklámokban tűnt fel, míg végül 1948-ban leszerződött a 20th Century Fox-hoz.


A-B) Még Norma Jeaneként André de Dienes kamerája előtt

Addigra már elvált a férjétől, aki nem volt hajlandó támogatni a karrierjét. Annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen a színészi pályán, nagy változásokon ment keresztül. Felvette a "buta szőke" karakterét, világosra festette barna haját és élénkvörös rúzst, valamint hatalmas műszempillákat is használt a csábító külső elérése érdekében. Ekkor vette fel a Marilyn Monroe művésznevet. Vezetéknevének anyja nevét (Monroe) választotta, a Marilyn keresztnév pedig a hangzás szempontjából illett hozzá. Így született meg Marilyn Monroe, a szőke ciklon, az igazi nagybetűs NŐ, aki karrierjét alapvetően erotikus kisugárzására alapozta.
Később megbánta ezt a változtatást, mert az emberek beskatulyázták, így egész hátralevő életében azzal küzdött, hogy ne csak a szexbombát lássák benne, hanem a tehetséges színésznőt is.

A siker útján
A hírnév sem váratott magára sokáig, az "Aszfaltdzsungel", valamint a "Niagara" meghozta számára a nemzetközi ismertséget. Sztárságának egyik csúcspontjaként 1953-ban az első Playboy magazin címlapján szerepelt, melynek hatására még népszerűbb lett a férfiak körében. 1954-ben hozzáment az ünnepelt baseball játékoshoz, Joe DiMaggiohoz. Házasságuk nem volt probléma mentes, mivel mindketten híres emberek voltak, folyamatosan a sajtó és a média célkeresztjében álltak, ami tönkretette a kapcsolatukat. Még abban az évben, 1954-ben elváltak.


A) A Niagara palkátja 1943 B) A Playboy címlapja 1953 C) Baseballsztár férjével, Joe DiMaggioval

A válása után depresszióba esett, melyre nemcsak sikertelen magánélete adott okot, hanem az is, hogy továbbra sem tudott kitörni a butuska szerepekből, nem tekintettek rá művészként. Úgy érezte, levegőváltozásra van szüksége és Hollywood helyett New Yorkot választotta ideiglenesen otthonának.
Megismerkedett Milton Greene fotóssal, aki később megalkotta a smink nélküli, kislányosabb "új Marilyn"-t. A New York-i dőszak alatt színészetet tanult, művészekkel barátkozott és kezdte úgy érezni, hogy valódi színésznőként tekintenek rá az emberek.

Itt ismerkedett meg harmadik férjével, a drámaíró Arthur Millerrel. Kapcsolatukat kezdettől fogva kikezdte a média, a "szépség és a szörnyeteg" párnak nevezték őket. Annak ellenére, hogy eltérő temperamentumuk miatt nem illettek össze, 1956-ban mégis egybekeltek. Mindketten gyermeket akartak, de Marilyn folyamatos vetélései miatt erre nem sok esély látszott. Ez az ok is közrejátszott abban, hogy öt év elteltével útjaik elváltak.

Az utolsó évek
Az 1961-es év mégsem volt sikertelen számára, mert sokévnyi várakozás után végre megkapta álmai szerepét a "Kallódó emberek" című drámában. Ez alkalommal Marilyn kamatoztatni tudta színészi képességeit, megmutatta a világnak, hogy nemcsak üresfejű szexszimbólum, hanem tehetséges színésznő is. Partnerei az akkori kor nagy sztárjai voltak, többek között Clark Gable és Montgomery Clift.


A) Marilyn és Arthur Miller drámaíró B) Clark Gable színészikonnal a Kallódó emberekben 1961-ben

Magánélete továbbra is a média kereszttüzében állt, John F. Kennedy elnökkel, illetve öccsével, Robert Kennedyvel is hírbe hozták, valószínűleg nem alaptalanul. Az amerikai elnök 45. születésnapján ugyanis Marilyn szerenádot adott Kennedynek. Az ominózus előadás után pletykák keringtek arról, hogy Marilyn gyönyörű Jean Louis estélyije alatt nem viselt semmit, megbotránkoztatva ezzel az elnök feleségét.


A) Marilyn 1961-ben B) "Happy Birthday Mr. President"

Mindez halála előtt három hónappal történt. 1962. augusztus 5-én Marilyn Monroe gyógyszertúladagolás következtében meghalt. Egyesek azt feltételezték, hogy gyilkosság áldozata lett, ez azonban nem bizonyított. Az viszont tény, hogy korai halála is közrejátszott abban, hogy valóságos mítosz szövődött alakja köré, szépsége és esendősége miatt emberek milliói szerették és szeretik most is, hiszen legendája a XXI. században is tovább él.

Marilyn és a divat
Marilyn Monroe divatra tett hatása elvitathatatlan. Gyakorlatilag bármit viselt, az kultikussá vált. Titka nemcsak abban rejlett, hogy minden jól állt az alakján, hanem abban is, hogy amikor a nagy, bővebb szoknyák voltak népszerűek, ő mégis inkább a szűkebb szabású ruhákat és nadrágokat preferálta, ezzel kialakítva egyéni stílusát. A divatban betöltött úttörő szerepe már 1952-ben megmutatkozott, amikor nagy botrányt okozott egy Miss America Parade felvonuláson. Marilyn ugyanis az akkori divattal és erkölccsel szembeszállva, egy köldökig kivágott ruhában jelent meg az ünnepségen (ez a kép szerepel az említett Playboy címlapon is).

De gondolhatunk a "Szőkék előnyben" című filmben felbukkanó William Travilla-féle arany estélyire is, amely Marilyn-nek is nagyon tetszett. A ruha sikere után elküldte meztelen naptárját a jelmezesnek azzal az üzenettel: "Ezentúl csak te öltöztess!". Travilla pedig tette a dolgát, két évvel később megalkotta a világ egyik leghíresebb öltözékét, a kis fehér ruhát, melyet Marilyn a "Hét év vágyakozás" forgatásán viselt. A New Yorki metróban játszódó jelentet (amit végül kivágtak a kész filmből) többször is fel kellett venni, mert az összecsődült tömeg minden alkalommal ujjongásban tört ki, mikor a szellőzőrácson álló Marilynnek fellibbent a ruhája. Úgy tudni, a tömeggel ellentétben akkori férjének, Joe DiMaggio-nak egyáltalán nem tetszett felesége ikonikus alakítása.


A) A Szőkék előnyben c. filmben B) A túl expresszívnek ítélt jelenet a Hét év vágyakozásból
C) A Van, aki forrón szereti hajó jelenetében


A "Van, aki forrón szereti"-ben hátul varrott harisnyában, tűsarkakon tipegve bűvölte el a nézőket. Ehhez kapcsolódik egyik híres mondása, miszerint: "Nem tudom, ki találta fel a magassarkút, de minden nő tartozik neki." Divatra tett hatását már életében is elismerték, amikor 1962-ben, hat héttel halála előtt fotósorozatot készített róla Bert Stern a Vogue számára. Később "The Last Sitting" néven kiadott egy 2500 képet tartalmazó könyvet tudósítva Marilyn utolsó fotózásáról.

Hatása gyakorlatilag az egész XX. században jelen volt, a XXI. században pedig csak tovább erősödött. Madonna stílusán erőteljesen érezni Marilyn iránti csodálatát. A Dolce & Gabbanna divatház is több alkalommal tisztelgett előtte úgy, hogy Lindsay Lohant és Scarlett Johanssont is beöltöztették Marilynnek. 2011-ben pedig a Dior egyik reklámjában is szerepet kapott.


A) Britney Spears, Madonna, Lindsay Lohan, Nicole Kidman és a többiek Marilyn nyomában B) Régi ikonok tűnnek fel a Dior legújabb kampányában

 

Forrás:
Wikipedia: Marilyn Monroe
http://hu.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe
Norman Mailer 1987. Marilyn. Corvina Kiadó. Budapest
Képek: google
www.bettyconfidential.com

Szerző:
Mészáros Judit

Marlene Dietrich (1901.12.27. - 1992.05.06.)

Az első világháború után, a húszas években nagy változások történtek a világban, így a divat fejlődésében is. A jazz zene kialakulásával sorra nyíltak a táncos lokálok, az emberek egyre többet jártak szórakozni, kikapcsolódni. A ruhákat úgy alkották meg, hogy könnyen lehessen bennük mozogni, táncolni, így szinte teljesen eltűnt a fűző a nők ruhatárából, emellett az öltözékek hossza is folyamatosan rövidült.

A harminas években a glamúr és a csillogás fellegvára, Hollywood diktálta a divatot. A sztárok elegáns, testhezálló selyem estélyikben sétáltak végig a vörös szőnyegen, emellett a szőrmék, a bundák is nagy népszerűségnek örvendtek, nem is beszélve a rengeteg ékszerről. Ezt a - már-már sablonos – divattrendet változtatta meg egy német származású színésznő, Marlene Dietrich megjelenése, aki saját, egyéni stílusával öltözködési forradalmat indított el a nők között. Stílusát a nagy divatházak máig követendő mintának tekintik.Élete
Maria Magdalena Dietrich von Losch 1901-ben született Berlinben. Porosz rendőrtiszti családban nevelkedett, fiatalkorában hegedülni tanult, de az éneklés és a színjátszás is érdekelte. 1922-ban debütált a filmvásznon a "So Sind die Männer" című alkotásban. Kezdetben főleg színházi szerepei voltak, valamint némafilmekben játszott. A nagy áttörést a Josef von Sternberg által rendezett és 1930-ban forgatott "Kék Angyal" hozta el. Ezután megnyílt számára a nemzetközi karrier lehetősége, az amerikai Paramount Pictures filmstúdió rögtön szerződést is ajánlott neki. Ugyanebben az évben forgatta a Marokkó című filmet, színészi alakításáért pedig Oscar-díjra jelölték.


A) Marlene fiatalon B-C) A Kék Angyal plakátverziói

Mindeközben férjhez ment Rudolf Sieberhez, egy évre rá pedig megszületett egyetlen gyermeke, Maria. Ugyan 1924-től 1976-ig házasságban élt, mégsem mondható el róla, hogy hűséges típus volt. Szeretői között találunk énekeseket, színészeket, írókat, közéleti személyiségeket is. Frank Sinatra, Ernest Hemingway, Gary Cooper, a Kennedy-k csak pár név a sok közül. A férfiak mellett nőkkel is volt kapcsolata, például Mercedes de Acosta írónővel (aki Greta Garbo szeretője is volt egy darabig). 1940-47-ig együtt élt Jean Gabin-nel.

A francia színész hatására - aki aktívan részt vett a II. világháború francia ellenállásában – ő is tenni akart valamit a hitleri rezsim ellen. Már 1936-ban visszautasította Joseph Goebbels ajánlatát, mely szerint Németországban kellene filmet forgatnia, hiába kapott volna mindenben szabad kezet a munkálatok során. Később, a II. világháborúban a saját eszközeivel harcolt a náci ideológia ellen: az amerikai katonáknak énekelt a frontvonalhoz közel. A háború során tanúsított viselkedése miatt megkapta a civilek számára adható legmagasabb kitüntetést, valamint a francia Becsületrendet.A-B-C-D) A világháború alatt az amerikai frontvonalak közelében énekelt

Az ötvenes évektől kezdve eltávolodott a mozi világától, helyette énekelt, korának egyik legjobban fizetett kabaréművésze lett. Utolsó filmjét 1979-ben forgatta, majd teljesen visszavonult párizsi lakásába, ahol 1992-ben halt meg, a diagnózis szerint szív-és veseelégtelenségben. Barátnője szerint azonban – aki egyben az ápolója is volt – Marlene Dietrich önkezűleg vetett véget életének, altatóval adagolta túl magát.


A-B) Marlene idősebb korában

Stílusa
Marlene Dietrich igazi forradalmár volt a maga korában. Ő volt az első híresség, akinek öltözködésében a nőies és a férfias jegyek ötvöződtek, ezzel kialakítva egy egészen egyedi, androgün stílust. Ruhatárából nem hiányozhattak a nadrágok, öltönyök, nyakkendők, kalapok. Igazi „femme fatale” volt, annak ellenére, hogy férfiruhákat hordott, mégis minden férfi odavolt érte. Ezt erotikus kisugárzásának, cigarettafüstbe burkolt, rejtélyes személyiségének köszönhette. Ugyanezt a maszkulin stílust képviselte abban az időben Greta Garbo és Coco Chanel is, akivel nagyon jó barátnők lettek a Párizsban töltött évek alatt.

Ha nem megszokott stílusában jelent meg, akkor is törekedett az egyediségre, a feltűnésre. Az ötvenes években egy Oscar-díjátadón nagy szenzációt keltett megjelenése. A színésznő egy testre simuló, magasnyakú fekete Dior estélyit viselt, amely az oldalán hosszan fel volt sliccelve, így a közönség szinte teljes egészében megcsodálhatta Marlene Dietrich lábait. Ha ez nem lett volna még elég, azzal is nagy feltűnést keltett, hogy – a hollywoodi sztároktól eltérően – az estélyen semmiféle ékszert nem viselt. Egy másik alkalommal megkérte Jean Louis-t (aki Marilyn Monroe tervezője is volt), hogy készítsen neki egy olyan ruhát, melyben úgy néz ki, mintha meztelen lenne. Az éjszakai klubok közönsége nagy lelkesedéssel fogadta az új fellépőruhát.


A-B-C-D) Dietrich megteremtette a modern, független nő stílusát

Azt, hogy rajta hagyta kézjegyét a divat világán mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még 2010 környékén is sorra jelennek meg a maszkulin kreációk a kifutókon, a nők körében is nagy népszerűségnek örvendenek az öltönyök, nyakkendők és kalapok. Legutóbb a Dolce – Gabbana tervezőpárosának 2012-es téli kollekciójában fedezhetjük föl a hatását.


A-B) Férfias jegyek a női divat világában a kétezres években

Végezetül álljon itt egy idézet, melyben Marlene fogalmazza meg saját stílusát. Talán e pár sor segít abban, hogy jobban megértsük, miként lett egy német színésznőből a divat világára máig hatást gyakorló ikon.
Egy ideálkép számára öltözködöm. Nem magamnak, nem a közönségnek, nem a divatnak, nem a férfiaknak. Mi ez az ideálkép? Halmaza mindannak, amit csak valaha eljátszottam.”

Forrás:
Wikipedia: Marlene Dietrich
http://hu.wikipedia.org/wiki/Marlene_Dietrich
A divatvilág legnagyobb női alakjai
http://divat.hu/cikk/A_divatvilag_legnagyobb_noi_alakjai_%E2%80%93_II__resz/2791
Fashion Icon - Marlene Dietrich
http://www.stylehop.com/fashion-blog/2009/04/21/fashion-icon-marlene-dietrich/

Képek: google

Szerző:
Mészáros Judit


A sikert legtöbbször azok érik el, akik nem tudják, hogy a kudarc elkerülhetetlen.

/ Chanel /
Rss Kövesd Twitteren Megosztás
Társszerkesztőt keresünk!
UMB! 2007-2014 | © divattortenet.hu | minden, ami divattörténet, viselettörténet | no!spam |