Kezdőlap


2013. április 9.
A fürdőruha története
Ez a női ruhadarab sem újkori találmány. Már az ókorban is viselték.

2012. október 9.
A muzulmán nők öltözködése
Csador, burka, nikáb. Ismerkedj meg az iszlám viseletek alapdarabjaival.

Divatházak, divattervezők, divatikonok kislexikona

F
G
H
I
K
L
N
O
P
R
S-SZ
T
U
Y-ZS

Balenciaga divatház

Alapítás éve: 1914
Központ: New York, USA
Weblap: www.balenciaga.com


A) Cristóbal Balenciaga B) Balenciaga üzlet Párizsban

Alapításának története:
A Balenciaga divatházat Cristóbal Balenciaga Eizaguirra (1895-1972) spanyol tervező alapította 1918-ban San Sebastián városában, Spanyolországban. A szabóinasként kezdő tervező a spanyol uralkodói család és az arisztokrácia körében is sikereket ért el új, szoborszerű sziluettjeivel, de a spanyol polgárháború miatt bezárta üzletét és Franciaországba költözött. Az V.György sugárúton nyitotta meg új üzletét 1937-ben. Első, idegenhonban tartott divatbemutatóját a spanyol reneszánsz ihletésében készítette el, újfajta látásmódja hamar elismerést hozott számára a divat fővárosában.


A) estélyi ruha 1939 B) 1938 C) estélyi ruha 1951

Akkora népszerűségnek örvendett, hogy a második világháború idején a vásárlók testi épségüket is kockáztatták az utazással, hogy megnézhessék, és megvásárolhassák Balenciaga ruhakölteményeit. A divatház védjegyeivé a léggömbszerű szoknyák, az ultramodern nőies vonalak váltak. Az ötvenes évek elején a trendet követve igazította ruhái fazonját Christian Dior "New Look" stílusához, aki később "mindannyiunk mesterének" nevezte Balenciagat. 1955-ben megalkotta a tunikát, melyből később az ingruha született, majd kimonószerű ruhákat, karcsúsított kabátokat tervezett. Ebben az időkben a Rothschild család, és a Kennedy-ék is a vásárlói között voltak.A-B-C-D-E) 1950-es évek divatfotók

Az 1960-as évek újítója volt, előszeretettel használt nehéz kelméket, bonyolult hímzéseket, és feltűnő anyagokat. Sajátos stílusjegyévé vált a kulcscsonttól elálló gallér, ami hattyúszerű kinézetet kölcsönzött viselőjének. Híresek szoborszerű, tölcsér alakú szaténruhái, melyeket az houte couture mestermunkáiként tartanak számon. 1960-ban a mester tervezte Fabiola, belga királyné elefántcsont színű mennyasszonyi ruháját, melynek gallérját és csípőjét fehér nercszőr díszítette. A divatház tervezőasztala mellett olyan híres divattervezők próbálgatták szárnyaikat, mint Oscar de la Renta, Emanuel Ungar vagy Hubert Givenchy, akik a későbbiekben mind saját házat alapítottak. Az utcai viseletek térhódításának, az haute couture visszaszorulásának hatására Balenciaga úgy érezte, "nincs senki, akit érdemes lenne öltöztetni", csalódott a divatban, ezért 1968-ban bezárta a divatházát.


A) estélyi viselet 1964 B)estélyi viselet 1967 C) estélyi viselet 1960-as évek D) Fabiola királyné esküvői ruhája

Az alapító művész 1972-es halálával a divatház folyamatos lejtmenetbe került, amit a kilencvenes évek elejéig úgy tűnt, nem lehet már megállítani, és a márka eltűnik a süllyesztőben.
1986-ban Jacques Bogart, a márkajogok megszerzése után egy új "ready-to-wear" vonalat indított Le Dix néven. Az első kollekciót Michel Goma tervezte 1987-ben, aki elég vegyes fogadtatásra talált az elkövetkezendő öt évben.
1992-ben egy holland tervező, Josephus Thimister kezdte el visszavezetni a Balenciaga-t a felső kategóriás márkák közé, majd divattervező társa, a fiatal zseni, Nicolas Ghesquière vette át a kreatív igazgató státuszát 1997-ben. A szemtelenül fiatal, akkor még csak huszonöt éves tervező keze alatt virágzott ki igazán a márka.
Az 1992-es nyári olimpiai játékok alkalmára a Balenciaga divatház tervezte meg a francia játékosok ruháit.

A divatház mára a Gucci csoport és a PRR* tagja , a női és férfiruházat irányítója továbbra is Ghesquière. A Balenciaga-nak négy exkluzív butikja van Amerikában, egy New York-ban, egy L.A.-ben, a híres, déli plázában a Coast Plaza-ban női ruházatot kínálnak, Las Vegas-ban kizárólag kiegészítőket árusítanak.A) Nicolas Ghesquière B-C) haute couture darabok 2006 D) Jennifer Connelly a márka arca E) Nicole Kidman esküvői ruhája

A sztárok is szívesen viselnek Balenciaga öltözékeket, például Jennifer Connelly, és Nicole Kidman is ezt a márkát választotta a 2006-os Oscar díjátadóra, utóbbi színésznő a menyegzőjén is Balenciaga-ban jelent meg. Kyle Minogue a „Slow” és „Red Blooded Women”című klipjében, valamint koncertkörútján is népszerűsítette a márkát.

A divatház logója:Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Balenciaga
Képek: google

*a PPR egy francia, multinacionális luxuscég, ami több luxusmárkában szerzett részesedést, illetve több márkát vásárolt fel az évek során

Szerző:
Szuk DeniseA divat sok butaságra kárhoztat minket. A legnagyobb mind közül az, hogy a rabszolgájává válunk

/ Napoleon Bonaparte /
Rss Kövesd Twitteren Megosztás
Társszerkesztőt keresünk!
UMB! 2007-2014 | © divattortenet.hu | minden, ami divattörténet, viselettörténet | no!spam |